Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Index: hétfőn újraindul a sima egészségügyi ellátás

Létrehozva:

A háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is újra igénybe vehetők lesznek.

Legalábbis ez derült ki az Index birtokába került levélből. Az egészségügyi intézmények vezetői a lap szerint már várták a lépést, ám kérdés például, hogy honnan kapnak megfelelő számú védőfelszerelést.

A Kásler Miklós által jegyzett, április 30-i keltezésű levélben az áll:

a járványhelyzet kedvező alakulása miatt elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását.

Tehát május 4-től már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindul a

  • háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Kásler azt kéri, hogy a COVID–19 átviteli szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el.

Az Index részletezi is az ellátás feltételeit:

Háziorvosi és fogászati alapellátás

A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges. A betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól az ellátóhelyen. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert és védőeszközöket kell biztosítani.

Csak telefonos konzultáció után kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Óránként maximum 4 beteg vizsgálata engedélyezett.

Telefonon vagy egyéb nem személyes úton kell viszont végezni az igazolások, keresőképtelen állományigazolások kiállítását, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumok kiadását.

Járóbeteg szakellátás

Itt is csak telefonon előre egyeztetett időpontban lehet megjelenni, 1,5 méteres távolságot kell tartani a betegek között, és itt is szükség van lázmérésre. Emellett „meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását” – írják. Három kimenetel lehet az első távkonzultáció után:

  • Megnyugtató, nincs további teendő a beteggel.
  • Kérdéses, ez esetben újabb távkonzultáció, gyógyszerfelírás e-receptre.
  • Problémás, ebben az esetben a személyes vizsgálat nem kerülhető el, a beteget időpontra kell hívni.

Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről. Az intézményi vizsgálat esetén óránként maximum 4 vizsgálat javasolt. Csak olyan szakrendelés működhet tehát, ahol előjegyzés alapján fogadják a betegeket.

A beteg épületbe való belépésekor kötelező elővizsgálatot (pre-triage) tartani, ahol meg kell mérni a beteg lázát, kézfertőtlenítést kell végezni, ki kell tölteni a járványügyi kérdőívet és

az ellátóhelynek védőmaszkot kell biztosítania a betegek számára.

A koronavírus-gyanús beteget az erre a célra kijelölt és elkülönített pre-triage szakrendelőben kell ellátni. A pre-triage rendelőben valamennyi egyéni védőeszköz (FFP2 maszk, védőszemüveg, arcvédő maszk, köpeny, gumikesztyű), kéz- és felületfertőtlenítő biztosított kell, hogy legyen.

A fekvőbeteg ellátás visszaépítésével kapcsolatban javasolják, hogy az akut esemény utáni rehabilitációs tevékenységet indítsák el. Az egynapos ellátásokat szintén előzetes koronavírus-teszt után lehet elvégezni. A magánegészségügyben szintén az előzőekben leírt feltételeket kell teljesíteni.

Legnépszerűbb cikkeink