Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Aggasztó elmaradások vannak az egészségügyben

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Kétszer annyi idő alatt tudja csak pótolni elmaradásait az egészségügy, mint ameddig a koronavírus-járvány tart majd – mondta Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az InfoRádiónak.

„Sokféle szinten van baj. A Covid is önmagában nagyon sok problémát, kiégést is okozott. Vannak kollégák, akiket áthelyeztek a járvány miatt, ők sem ilyen típusú munkához szoktak. A helyzet mindenkinek új volt, aki viszont még a közelében sem járt egy intenzív osztálynak, annak azért nehezebb egy fulladó beteget ellátni” – ismertette az alapproblémát az alelnök. És ha ez még önmagában nem lenne elég baj, a szolgálati jogviszony „új világa” is elindított egy láncreakciót, aminek a vége az orvosok hiánya lett a szakrendelőkben. Probléma állt ugyanis elő amiatt, hogy az idős orvosokat kivették a rendszerből a járvány miatt, ők utána pedig nem is tértek vissza posztjukra, hiszem a járványhullámok egymást követték. „A szakrendelők frontján van nagyon nagy gond, nagyon kevés az orvos” – fogalmazott, majd hozzátette:

„És nagyon sok az úgynevezett láthatatlan áldozat, mint erre korábban is felhívta a figyelmet a kamara. Vizsgálatok maradtak el, van, akinél még diagnózis sincs, tehát messze nem csak arról van szó, hogy műtétek maradtak el. Betegek sokasága el sem jutott az orvoshoz, a betegutak is szétzilálódtak”. A szakember szerint, ha ma vége is lenne a járványnak, négy évbe telne a helyreállítás, „de nem lesz ma vége” – emelte ki Lénárd. Szerinte náthává akkor szelídülhet a koronavírus, ha bejön az a szakértői sejtés, hogy az omikron variáns „végigfertőzi az emberiséget”, de vannak ebben a kérdésben is fenntartások – írja a cikk.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink