Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Komáromi: Még visszafordítható az elvándorlás

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Komáromi Zoltánnal, az egyesült ellenzék egészségügyért felelős szakpolitikusával a rendelőjében ültünk le beszélgetni, hogy tisztázzuk az ellenzék egészségügyi programjának részleteit.

A szakdolgozók bérrendezése, az orvosi szakma megbecsültsége, a munkakörülmények helyrehozása – ha biztos abban, hogy a Fidesz kisöpri a kasszát, mégis mire alapozva teszi ezeket az ígéreteket?

Az egészségügyért felelős szakpolitikusnak az a dolga, hogy az általa összegyűjtött adatokból létrehozott tervet elfogadtassa a kormányzat más szereplőivel. Három hete dolgozunk azon, hogy a gazdaságpolitikusokkal egyeztessük a 2022-es prioritásokat. Ezeken a tárgyalásokon az eddigi tapasztalataim alapján még egyik kormányzatban sem volt ilyen mértékű egyetértés, mint most. Olyan tervet tettünk le az asztalra, amely pénzügyileg és gazdaságilag is elfogadható.

És ebben miért olyan biztos?

Egyszerű: ha ebben az évben nem történik meg a szakdolgozók, illetve a gazdasági és a műszaki személyzet jelentős béremelése, valamint folytatódik az eszement centralizáció, a városi kórházak ki fognak ürülni. A felvázolt terveket muszáj megvalósítani, nincs választásunk. Meg kell állítani a szakemberek elvándorlását. 

Az egészségügy átszervezéséhez a központi költségvetésben kell majd átcsoportosítani összegeket. Volt arról szó a tárgyalásokon, hogy honnan vonnák el ezeket a pénzeket első sorban? 

Nagyon sok forrást jelöltek meg a gazdasági és pénzügyi szakértők, a részleteket viszont ők látják. Az egészségügy részesedését fel akarjuk emelni európai színvonalra, mert fedezet nélkül még a jelenlegi rossz struktúrát sem lehet fenntartani. Fel fogjuk ajánlani az önkormányzatoknak azokat a kórházakat, rendelőintézeteket, amelyeket 2012-ben elvettek tőlük. A cél, hogy megépüljenek a városi kórházban azok a szárnyak, amelyek gazdaságosan magukba foglalják a sebészetet, a szülészetet, a képalkotó diagnosztikát, a labort. 

Korábban azt is kijelentette, a kormányváltás után csökkentenék a TB alapú várólistákat. Ehhez azonban szakdolgozók és orvosok is kellenek, hogyan lesz tehát megoldható? 

Azt kell majd megvizsgálnunk, hogy a ténylegesen életveszélyt elhárító szakmák rendelkeznek-e az adott helyen azzal a szakdolgozó kapacitással, amellyel biztonságosan lehet működtetni az ellátást. Ha egy láthatóan jó megélhetést biztosító szakdolgozói életpályát tudunk prezentálni a választások után, valamint együttműködünk az egészségügyi kamarákkal, a szakszervezetekkel, és a városokban újra tudjuk indítani az egészségügyi szakközépiskolákat, akkor garantálhatjuk a pályaelhagyók visszaáramlását. A folyamat még visszafordítható. A továbbképzési ösztöndíjakkal és a gyakorlati helyszín biztosításával is vissza lehet csábítani a szakdolgozókat. Tisztességes nővérképzésre, a rendelőintézeti munka vonzóvá tételére, a vidéki tartósan üres háziorvosi praxisok extra támogatására van szükség.

Ez a program visszafogottabb, mint amiről Márki-Zay Péter beszélt az előválasztás alatt. Ő azt ígérte, hogy aki bizonyos időn belül nem jut az állami rendszerben kezeléshez, az állam kontójára elmehet a magánellátásba. Ezzel a tervvel mi a helyzet?

Budapesten most is működik ilyen program: az önkormányzat megvásárol egy bizonyos mennyiségű ultrahang és CT vizsgálatot a magánszolgáltatóktól, így nem a betegnek kell a zsebébe nyúlnia. Az időben elvégzett vizsgálatokon pénzt is lehet spórolni, mert sokkal hamarabb, kisebb beavatkozással érhetünk el eredményt. Ha muszáj, akkor szabályozott körülmények között ezt is meg fogjuk lépni. Mindenképpen fizetni kell a többletkapacitásért, a kérdés inkább az, hova és mennyit.

A hálapénzt ugyanolyan szigorúan tervezik szankcionálni, mint a jelenlegi kormányzat?

A speciális tudással rendelkező orvosok eddig a hálapénzből és magánrendelésből teremtették meg a maguk egzisztenciáját. Az a cél, hogy ehhez a munkahelyükön juthassanak hozzá, többletmunkával, fizetésként. A hálapénz rendszere eltűnőben van, és azon fogunk dolgozni, hogy teljesen megszűnjön. Új technikákra lesz szükség, például a szülészorvos megfogadására valószínűleg a kórházi pénztáron keresztül lesz lehetőség egy legális árlista alapján. A kórházakba megvásárolható szolgáltatásokat kell telepíteni, és ez a zsúfoltságot is meg fogja oldani. 

Önt sokszor támadják azzal, hogy bevezetné a vizitdíjat. Ennek van alapja?

2007-ben a vizitdíj egy jó eszköz volt arra, hogy a túlterhelt ügyeleteket, háziorvosi és járóbeteg ellátásokat a kapacitások jobb kihasználására sarkallja. Viszont ki kell mondani, hogy nem volt rendesen előkészítve egy ilyen horderejű politikai intézkedés bevezetése. A vizitdíj akkor működött volna, ma már viszont nem jelentene semmilyen előnyt.

Az ellenzék a kormányváltás után külön minisztériumot hozna létre többek között az egészségügy számára. Ön lesz az egészségügyi miniszter?

Ezt a hatpárti koalíciós tárgyalások fogják eldönteni. Addig igyekszem olyan anyagokat letenni az asztalra, amely az egészségügy megjavítását garantálja. Ha a koalíciós tárgyalásokon az jön ki, hogy a DK-é a tárca, és a DK engem bíz meg, biztosan nem fogok elugrani a feladat elől. Az egyéni karriercéloknál most sokkal fontosabb feladatokra kell koncentrálnunk.

 

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink