Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Téli olimpia: újabb pontszerző helyek

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik lett szerdán a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a pekingi téli olimpián.

A példátlanul nagy, tízfős döntős mezőnyben a futam elején az élcsoportban korcsolyáztak a magyarok, de mindketten fokozatosan visszacsúsztak, a végére pedig érzékelhetően elfáradtak, nem tudták tartani az első három által diktált tempót. A győzelmet a dél-koreai Hvang Te Hon szerezte meg. Az amerikai születésű Krueger John-Henry a B döntőt megnyerve 11. lett. A verseny krónikájához tartozik még, hogy Liu Shaolin a negyeddöntőben 2:09.213 perces idővel nemcsak az országos csúcsot, hanem az olimpiai rekordot is megdöntötte.

A magyar csapatnak így már négy pontszerző helyezése van a vegyesváltó és Liu Shaoang 1000 méteren nyert bronzérme után.

A nőknél az 1000 méter selejtezőjét rendezték, Jászapáti Petra 1:28.392 perces országos csúccsal jutott negyeddöntőbe, míg Kónya Zsófia elesett a futamában, így korán befejezte a versenyt.

Magyarország első olimpián szereplő hódeszkása, Kozuback Kamilla a slopestyle-ban elért 28. helye után 19. lett félcsőben, így befejezte szereplését Kínában, mert a döntőbe jutáshoz a legjobb 12-ben kellett volna végeznie, illetve a nemzetközi szövetség nem járult hozzá, hogy kedvenc számában, a big airben is induljon.

Elképesztően izgalmas versenyt hozott alpesi síben a női műlesiklás, amelyben Tóth Zita 40. lett. A szám egyik legjobbja, az amerikai Mikaela Shiffrin kiesett, míg a másik nagy favorit, Petra Vlhova csak nyolcadik lett az első futamban. Utóbbi azonban parádés második menetével mégis megnyerte Szlovákia első aranyát ebben a sportágban.

Hasonlóan drámai körülmények között dőlt el az északi összetett első száma: a német Vinzenz Geiger a síugrás után majdnem másfél perces hátrányt ledolgozva diadalmaskodott úgy, hogy honfitársa, Johannes Rydzek az élen haladva teljesen elkészült az erejével az utolsó 1000 méterre, így a dobogóról is lecsúszott.

A szánkósok párosversenyében sporttörténelmi diadalt aratott Tobias Wendl és Tobias Arlt azzal, hogy sorozatban harmadszor diadalmaskodtak ebben a számban, ráadásul ötödik ötkarikás aranyukat nyerték.

A síakrobaták Pekingben debütáló számát, a big airt a norvég Birk Ruud, míg a hódeszkások krossz versenyét az amerikai Lindsey Jacobellis nyerte. Utóbbi 16 éve a torinói döntőben emlékezetes körülmények között lett második, akkor az utolsó előtti ugratónál fölényesen viselkedve olyan trükköt mutatott be a levegőben, ami megbosszulta magát, mert a leérkezésnél elesett.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink