Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Az út szélén hagyták a segítségre szorulót

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Unsplash

Gerinc-, pajzsmirigy- és más egészségügyi problémái miatt megváltozott  munkaképességűnek számít az a pest megyei férfi, aki januárban hiába várta az esedékes rehabilitációs ellátását.

 2019 óta járt neki havi 30 470 forint idén januárig, a határidőt elvileg a veszélyhelyzetre való tekintettel meghosszabbították. Legalábbis ezt írták neki a Fővárosi Kormányhivataltól, amikor az iránt érdeklődött, hogy kell-e újabb igénylést beadnia, ha nem szeretne elesni az összegtől – adta hírül az RTL Híradója.

Januárban mégsem kapta meg a pénzét. A férfi felhívta a területileg illetékes ügyintézőt, kereste a kormányhivatalt és a Magyar Államkincstárat is, de választ egyelőre csak a helyi ügyintézőtől kapott, aki azt közölte, hogy körülbelül két hetet kell várnia, és hogy nagy valószínűséggel emberi mulasztás történt.  A férfi arról is beszélt, hogy el tudja fogadni, ha valaki véletlenül hibázott, és azt is tudja, hogy nem sokra elég a harmincezer forint, de neki mégis számít a megélhetéséhez. Ráadásul a folyósítással egyidőben a társadalombiztosítása is megszűnt – mindez a járványhelyzet közepén.

„Nem tudom azt mondani, hogy megnyugszom és várok, mert ha velem a mai napon történik valami, mert tegnap óta nincs társadalombiztosításom, engem vagy ellátnak vagy nem” – mondta a férfi. Hozzátette, ha nem sürgősségi ellátást kap, kiszámlázzák neki. 

Az RTL Híradó megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Fővárosi Kormányhivatalt és a Magyar Államkincstárat is, hogy megtudják, mi lehet az oka annak, hogy a férfi számlájára nem érkezett meg az összeg, vizsgálnak-e ilyen ügyet, és elképzelhető-e, hogy valakinek a veszélyhelyzet alatt szűnik meg az ellátása.

Az emberek életének és egészségének védelme érdekében a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a megváltozott munkaképességűek ellátása nem szűnhet meg – közölte a tárca, de arra nem tértek ki, hogyan fordulhatott elő ez mégis.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink