Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fontos változások az orvosi rendelőkben

Létrehozva:

Ezentúl egészen másfajta ellátással találkozhatunk az orvosi rendelőkben.

Az orvosi rendelők ingyen jutottak olyan eszközökhöz, amelyek abban segítenek, hogy az alapellátás szintjén is teljesebb körű diagnózis születhessen.

A gyermekpraxisok 22 milliárd forintos keretre pályázhattak egy uniós projekt keretében többek között különféle hordozható ultrahanggépek, hitelesített vérnyomás- és testsúlymérők, gyermekek és csecsemők számára is használható pulzoxyméterek beszerzésére. Az eszközbeszerzési pályázaton a gyermek, a felnőtt és a vegyes praxisok egyaránt indulhattak, és a praxisközösségek mellett az önállóan dolgozó orvosok is részt vehettek – foglalta össze Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Néhány készülék esetében – például kardiológiai UH – csak azok pályázhattak, akik két vagy több szakvizsgával is rendelkeztek.

Az összes pályázható eszköz elkelt, a praxisok ingyen jutottak az eszközökhöz, bár külön finanszírozási keretet azok használatához nem nyitottak.

Míg a korábbi eszközbeszerzés alkalmával gyakori panasz volt, hogy a berendezések használatához semmilyen oktatást nem kaptak az orvosok, így előfordult, hogy a gépek a rendelő sarkában porosodtak, ezúttal képzés is társul a pályázathoz. Mint a HGYE elnöke elmondta, kapcsolatban állnak például a szakmai kollégium radiológia tagozatával annak érdekében, hogy UH-képzést követően megfelelő színvonalú ellátást biztosíthassanak a betegeiknek.

Az orvosi rendelők új eszközei időt spórolnak a betegek számára

Bár azt Havasi Katalin is elismerte, hogy a rendelők időnként 85-100 fős betegforgalma mellett kevés idő jut a vizsgálatokra, de az egyes eszközök és gyorstesztek időt spórolnak a betegek számára, akiknek nem kell napokat várnia és utaznia a diagnózis megerősítéséhez szükséges vizsgálatokra.

A pályázat alaptétele volt az is, hogy az eszközök legyenek összeköthetőek a központi medikai rendszerrel, így az azok által gyűjtött hiteles mérési eredmények nemcsak az orvosi munkát segítik, hanem az országos adatbázis bővítéséhez is hozzájárulnak, amelynek nyomán pontosan követhető a kezelések hatékonysága, és a telemedicinában is használhatóak lesznek.

Abban is bízik a HGYE elnöke, hogy ez a jelentős eszközfejlesztés vonzóbbá teszi a házi gyermekorvosi pályát a fiatalok számára. Az orvosi kar idősödése miatt – öt éven belül a házi gyermekorvosok 70 százaléka! nyugdíjas korú lesz – egyre nagyobbak lesznek a praxisok, egyre több beteget kell majd ellátniuk, ezért nélkülözhetetlen lesz legalább két nővér alkalmazása. A szakképzett nővér sok terhet levehet az orvos válláról – például a tanácsadásban –, aki ma is számos nem orvosi feladatot is ellát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: National Cancer Institute / Unsplash.com)

Legnépszerűbb cikkeink