Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kórházból vitte haza a koronavírust

Létrehozva:

Egy idős asszony gyaníthatóan a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban kapta el a koronavírust – későn vették észre, hazament, a nyolctagú családban mindenki elkapta.

A család mind a nyolc tagja egy fedél alatt él, hárman közülük jelenleg is kórházban vannak, az anya négy gyermekével pedig otthon karanténban.

Egészen elképesztő történetet osztott meg a Pesti Hírlappal a fővárosi lakos Kaszáné Hartman Szilvia. Szilvia 76 éves, többszörösen krónikus beteg anyósát április 17-én engedték haza a Tétényi úti Szent Imre kórházból, fia leírása szerint félig gyógyult tüdőgyulladással és negatív Covid‒19 teszttel. Az asszonyt beérkezéskor is tesztelték kétszer, mindkettő negatív volt április 9. és 11-én.

Két napig minden rendben is volt, de azután felment a láza, egyre rosszabb lett az állapota. Az ügyelet több láz- és fájdalomcsillapítót szedését ajánlotta egyszerre, 2-3 napig ez is történt, de nem javult az állapota.

A háziorvos kétféle antibiotikumot írt fel, de az sem segített – május 1-jén már olyan rosszul volt, hogy ő kérte, vigyék be kórházba, hívják ki a mentőt. A fia azt írta, amikor megírta a történetet a Facebookon május 4-én, hogy nagyon aggódik, minden telefoncsörrenésnél összerándul a gyomra, és hogy ő igyekezett az anyjára rendesen vigyázni, nem engedte sehova, viszont az asszony arra panaszkodott neki, hogy a kórházban a röntgennél egy légtérben volt köhögő emberekkel, és a mentősökön is használt védőruha volt.

A mentő ki is jött május 1-jén, és, emlékszik vissza Szilvia, amikor megtudták, hogy az idős asszony a Szent Imre kórházból jött haza, további kérdés nélkül mentek, védőruhába öltöztek, és vitték a Szent László Kórházba. „Taj-kártyát sem kértek, rögtön vitték”.

Ott másnap kiderül, hogy koronavírusos beteg, lélegeztetőgépre is került, a mai napig intenzív terápiát kap, lélegeztetőgépen van.

A Magyar Hang írt április 25-én arról, hogy a Szent Imre kórházban 100 beteg és 40 orvos is megfertőződött, a kórház azt reagálta, hogy az egészségügyi dolgozók tesztjei mind negatívak lettek.

A Covid‒19 betegség ténye azért is volt rossz hír az asszony rossz állapota mellett, mert az egész család, nyolc ember egy 75 négyzetméteres lakásban él együtt. Jelenti ez Szilviát, a férjét, aki taxisofőr, ugyanakkor a szívét műtötték, krónikus szívbeteg, 14 évvel ezelőtt műtötték a szívét. Szilvia anyósát, Szilvia édesanyját, és négy gyereküket – a legnagyobb 14, a legkisebb 4 éves. Azért élnek így, mert bedőlt a lakáshitelük, és emiatt elvette a bank Szilvia édesanyjának és Szilviáék házát is. Így a nő anyósának önkormányzati lakásában kell élniük.

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon / Fotó: Kovács Tamás/MTI

A kezelőorvos a Szent Lászlóban azt javasolta, mindenkit vizsgáljanak meg, teszteljenek le, mert valószínű, hogy ők is megfertőződtek. Szilvia édesanyja ekkor már két hete lázas volt, a férje torka fájt, köhögött. Mind pozitívak lettek. Május 8-án mindketten bementek a Szent László kórházba vizsgálatra orvosi javaslatra, mindkettejüknél tüdőgyulladást állapítottak meg, bent is tartották őket. A férfi állapota nem javul, Szilvia édesanyjáé szerencsére igen.

Szilvia azóta otthon van a négy gyerekkel. Nekik nincsenek tüneteik, illetve Szilvia elvesztette az ízlelését és a szaglását. „Tudja attól rettegtem hogy nekem ne legyen panaszom, mi lenne akkor a gyermekeikkel!”, mondja Szilvia, aki a magánegészségügyben dolgozik, férj pedig taxisofőr ‒ így március közepe-április eleje egyikük sem dolgozik. Szilvia kapja a fizetését, de abból levonják a harmadát a lakáshitel törlesztése miatt, másrészt 8 órából visszavették 6 órába. (A hitelfizetési moratóriumra két hónapja adott be kérelmet, még nem kapott rá választ, a pénzt továbbra is vonják a fizetéséből.) Ebből a pénzből és korábbi megtakarításaikból élnek, de utóbbiakat kezdik felélni.

A gyerekek persze nehezen viselik el a bezártságot, de tudnak távtanulni, van kellő számú oktatásra használható elektronikai eszközük.

A munka pedig még odébb van: Szilvia május 25-ig karanténban marad mindenképp, akkor lesz a második Covid-tesztje. Rokonaival nehezen tartja a kapcsolatot a kórházban, ritkán hall felőlük. Bevásárolni kolléganői segítenek a családnak. Az Újbudai Önkormányzattól igényeltek segélyt, döntés még nem született.

Férje korábban arról írt, hogy nem tudja, kire kellene haragudnia, „leginkább saját magamra haragszom, mert megbíztam másokban, és nem vigyáztam eléggé édesanyámra”.

Legnépszerűbb cikkeink