Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Juszt László kiosztotta Demeter Szilárdot

Létrehozva:

Juszt László felemlegette Demeter Szilárd korábbi kijelentéseit, miszerint nem szeret színházba járni és kikukázná a magyar irodalom nyolcvan százalékát, mégis ő a Nemzeti Múzeum új főigazgatója.

Demeter Szilárd, aki – saját elmondása szerint – nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magyar szerzőket, viszont „kikukázná” őket lett a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója – írta Facebook posztjában Juszt László újságíró, a köztévé egykori műsorvezetője. A televízióban már kevésbé, ám a közösségi médiában annál aktívabb Juszt felsorolta azt is, hogy kik voltak múzeum főigazgatói korábban.

Mint írta, „az első, akit Széchenyi Ferenc nevezett ki Miller Jakab Ferdinánd volt. Jogi diplomát szerzett majd magyar történelemből, retorikából, poétikából, valamint politikai tudományokból tanári és bölcsész vizsgát tett. A múzeum szervezetét, működési rendjét, első szabályzatát ő dolgozta ki. Majd megemlítette Pulszky Ferencet, aki az első antik témájú dolgozatát 18 évesen írta, 20 évesen a római Instituto di Correspondenza Archeologica tagjává választotta. 1849-ben, a szabadságharc utolsó hónapjaiban Londonban képviselte a független magyar kormányt.

Pulszkyt követte Zichy István, művelődéstörténész, festő, grafikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, egyetemi magántanár. Majd jött Hóman Bálint miniszter legjelentősebb műve a Szekfű Gyulával együtt jegyzett hatkötetes Magyar történet, melynek első három kötetét ő írta. A csak Hóman–Szekfű-nek emlegetett munka a 20. század legjelentősebb magyar történeti összefoglalása lett” – emlékeztet Juszt László.

Huszár Lajos is vezette a Nemzeti Múzeumot, munkássága kiterjedt a teljes magyar közép- és újkori pénztörténetre, valamint az éremművészetre. Több, mint 350 cikke, tanulmánya, monográfiája jelent meg.

Juszt László a bejegyzés végén ironikusan fogalmazva megjegyzi:

„Jó, tudom, ezek mind nem érdemek, ahhoz képest, hogy ez az Erdélyből importált basszgitáros képes kesztyűben gitározni. Szóval ezt a pozíciót is sikerült lerántani a Fidesz szintjére.”

Demeter Szilárd nem jár színházba

Demeter Szilárd egy korábbi, Indexnek adott interjújában kitért arra, mennyire nem kedveli a színházakat. „Nem tudom, milyen a kortárs magyar színház, mert nem járok előadásokra. Ha nagyon muszáj, premierekre elmegyek, de az is szenvedés nekem. Azért beszéltem erről, mert miért ne mondhatnánk ilyet is” – mondta a Nemzeti Múzeum új főigazgatója.

A Telexnek beszélt korábban arról a „kukázásról” Demeter Szilárd, amit Juszt László felemlegetett a Facebookon. „Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám, tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó” – mondta Demeter, aki akkor még a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója volt, egyben miniszteri biztos és a több milliárdos költségvetésű kulturális program vezetője.

(Kiemelt kép: 2020. február 14. Budapest Demeter Szilárd a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) igazgatója pim kultúra irodalom térey-ösztöndíj Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink