Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Fürjes Balázs helyrerakta Demeter Szilárdot

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Az államtitkár megemlékezett Radnóti Miklósról és megfogalmazta véleményét Demeter Szilárd állításaival kapcsolatban is.

„Hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk” – írta Fürjes Balázs.

Fürjes Balázs Demeter kijelentéseiről: a magyar művek értékelését bízzuk az olvasókra.

„Tétova óda, Razglednicák, Nem tudhatom, az Eclogák. Gyönyörű versek, szépség, tragikum, az ember beleborzong” – fogalmazott közösségi oldalán Fürjes Balázs Radnóti Miklós halálának évfordulója alkalmából. Az államtitkár Demeter Szilárd felháborodást keltő nyilatkozatáról is kifejtette gondolatait. 

Mint már köztudott, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója becsmérlően nyilatkozott a magyar irodalomról, könnyűzenéről és a színházi világról is. A Telexnek adott interjúban Demeter többek között a következőket  állította: kukázná a magyar irodalom nyolcvan százalékát, valamint azt is, hogy Parti-Nagy Lajos költő közelmúltban megjelent írásai „szarok” az irodalmár nagyságához képest. 

Demeter kijelentéseire számos magyar kortárs művész és irodalmár reagált.                 

Köztük Gulyás Dénes Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője. „Azt hiszem az orvostudomány ma már csodákra képes”. (…) „Az a baj, hogy vitára érdemessé tesszük azzal, hogy beszélünk róla. A hülyék mellett el kell menni anélkül, hogy véleményeznénk. Az bizonyos, hogy valakinek le kellene venni ezt az embert a sakktábláról. Én azt hiszem elmegyek mellette, mert szeretnék nyugodtan aludni. Csak remélem, hogy a miniszter felettese tudomást szerez erről.” – írta a Facebookon a neves tenor.

A kormányból eddig még még senki sem reagált. Fürjes Balázs törte meg a csendet: Radnóti Miklós költőre emlékezve nem tudott, nem véleményt nyilvánítani Demeter kijelentésével kapcsolatban. Az államtitkár szerint az olvasók hivatásuktól függetlenül tudják az irodalmi művekről, hogy melyek értékesek és jók. 

„Hogy ez a magyar irodalom 20, 40 vagy 80 százaléka, szerintem döntse el az olvasó, meg az utókor. Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat! Mert az semmi jóra nem vezet.A kortárs és korábbi magyar művek értékelését bízzuk bátran arra, aki véleményalkotásra leginkább hivatott: a mindenkori magyar olvasóközönségre! És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk”– fogalmazott Fürjes Balázs Demeter kijelentésével kapcsolatban Facebook-oldalán.

Legnépszerűbb cikkeink