Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nagy az érdeklődés a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt tervpályázat iránt

Létrehozva:

Forrás: nyugatitervpalyazat.hu

A 36 jelentkező építésziroda és mérnöki konzorcium közül a szakmai előszűrés alapján 12 iroda adhat majd be részletes pályázatot.

A zsűrinek nehéz dolga lesz: 36, köztük több világhírű építésziroda jelentkezett a feladatra – jelentette a Facebookon Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

„Több kontinensről: Ázsiából, Amerikából és Európából is jelentkeztek. Japántól kezdve Spanyolországon, Litvánián, Svédországon, Hollandián és Franciaországon át egészen Nagy-Britanniáig jönnek a pályázók. Külön öröm, hogy 15 magyar iroda is rajthoz áll önállóan vagy külföldi építészirodákkal közösen” – tudatta Fürjes, aki szerint azért ilyen nagy az érdeklődés, mert  Budapest izgalmas és vonzó világváros, mert a feladat kreatív szakmai kihívás, és mert a pályázat hiteles. 

Budapest van  annyira érdekes és titokzatos hely –  hogy egy komoly kihívásra a legnagyobbak is felfigyeljenek, az érdeklődéshez azonban az is kell, hogy a pályázatot világszínvonalúnak, profinak és tisztességesnek tartsák – magyarázta. 

„A fejlesztés eredményeként a Nyugati lesz a magyar főpályaudvar, ahol majd randevút ad egymásnak a múlt és a jövő. A pályaudvar 1877-ben átadott, impozáns, történeti csarnoka Gustave Eiffel tervezőirodájának munkája. Acélszerkezete már a 19. század végén is igazi építészeti bravúrnak számított! A jövő pedig az a 21. századi, korszerű vasúti mélyállomás, amit a csarnok alatt építünk, a Városligetig tervezett zöldfolyosó és a pályaudvar épülete mellett születő vadonatúj városrész” – kecsegtetett az államtitkár.

Mint utóbb kifejtette, a 36 jelentkező építésziroda és mérnöki konzorcium közül a szakmai előszűrés alapján 12 iroda adhat majd be részletes pályázatot a Nyugati és környezete megújítására jövő márciusig. A zsűri elnöke ő maga, az alelnöke pedig Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. A bírálóbizottságnak tagja lesz a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara delegáltja is.

Fürjes végül fehívta a figyelmet, hogy a budapestiek érdekében felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, Tóth József XIII. kerületi polgármestert, Soproni Tamás VI. kerületi polgármestert (ők mind ellenzékiek) és Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármestert (ő fideszes), hogy alpolgármestereik vagy főépítészeik teljes jogú, szavazati joggal bíró zsűritagként vegyenek részt a tervek elbírálásában.

Legnépszerűbb cikkeink