Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mégis lehet atlétikai vb Budapesten

Létrehozva:

Az épülő atlétikai stadion Budapesten a Mol épülő székházából fotózva 2021. augusztus 3-án. | Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az igényelt forrásokat rendben megkapja a Főváros, valamint az érintett kerületek.

A főváros  is az érintett kerületek az idén is megkapják a kormánytól az Egészséges Budapest Program keretében igényelt 10 milliárd forintot – biztosított mindenkit Fürjes Balázs. Ez azt jelentheti, hogy a főváros nem fogja megvétózni a 2023-as budapesti atlétikai vb-t.

„A Kormány állja szavát! Az Egészséges Budapest Program keretében idén is jár a több mint 10 milliárd forint a fővárosi kerületeknek. A pénz az EMMI rendelkezésére áll, indulhatnak az utalások!” – üzente a Facebookon a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Fürjes Balázs azt írta: az igényelt forrásokat rendben megkapja a Főváros, valamint az érintett kerületek – erről a múlt héten egyeztettem Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel.

A kormány az Egészséges Budapest Program keretében 2020-2024 között évi 10 milliárd forinttal – összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit.

A pénzt a kerületek háziorvosi és szakorvosi rendelők felújítására, építésére, bővítésére, terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják, vagy olyan, a járvány idején kiemelkedően fontos fejlesztésekre, mint például a telemedicina.

A források elosztására idén is a Főpolgármester tett javaslatot, a Kormány pedig ennek megfelelően folyósítja a pénzt az érintett kerületeknek. 

Cél: az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás fejlesztése a budapesti kerületekben. Igényes, jól felszerelt szakrendelők, ahol hatékony a gyógyítás, és méltó körülmények között gyógyulhatnak a budapestiek. Minden politikai vitán felül álló célok ezek, amelyekben teljes az egyetértés a Kormány és a Főváros között!” – összegzett Fürjes Balázs.

Mindez azt jelentheti, hogy a főváros nem fogja megvétózni a 2023-as Budapest az atlétikai vb-t. A fejlemény azért is jó hír, mert a főváros még november elején is úgy nyilatkozott az Telex vétóval  kapcsolatos kérdésére, hogy „a kerületeknek október 31-ig kellett volna megkapniuk a pénzt a kormánytól a budapesti szakrendelők felújítására. A főváros most ellenőrzi, megtörtént-e a folyósítás, és a válasz függvényében viszik az ügyet tovább”.

Legnépszerűbb cikkeink