Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elutasította Orbán Viktort az Európai Bizottság

Létrehozva:

Fotó: François Walschaercz / AFP)

Politikai okokból ugyanis nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást.

„Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik. Politikai okokból vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást – üzente Orbán Viktornak az Európai Bizottság.

Orbán Viktor levélben kérte  Ursula von der Leyent és az Európai Bizottságot, hogy függesszék fel azokat a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat, amik „aláássák a tagállamok területi és nemzeti integritását, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit.”

Az Európai Bizottság több ügyben, többek közt a jogállamisági mechanizmussal összefüggésben is indított ilyen eljárást Magyarország ellen, sőt: november közepén az Európai Bírósághoz fordult, és pénzbírság kiszabását kérte, mivel Magyarország nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos tavaly decemberi bírósági ítéletet.

Orbán részletesen taglalta, hogy a globális kihívások megkövetelik a válságokkal szembeni ellenálló képesség növelését, ebben a szellemben döntött úgy Magyarország tavaly júliusban, hogy nem válik a Covid által sújtott unió pénzügyi helyreállításának akadályává.

Szerinte viszont el kell ismerni, hogy a jelenlegi rendkívüli migrációs helyzetet is különleges intézkedésekkel kell kezelni, mert a biztonságunk és területi integritásunk forog kockán. Ebből az következik, így Orbán, hogy a jogi kereteket a valósághoz kell igazítani, és „a tagállamokat nem lehet felelősségre vonni vagy büntetni azért, mert működőképes – egyszersmind arányos – megoldásokat alkalmaznak a mindnyájunkat fenyegető kihívásokra” – írja az Euronews nyomán a 444.hu.

A fejtegetés nem győzte meg a Bizottságot. Írásban még nem válaszoltak, de Margaritisz Szkínász bizottsági alelnök egy Strasbourgban tartott sajtótájékoztatón kérdésre felelve azt mondta, nincs nagyon miről beszélni:

„Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik. Politikai okokból vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást.”

Legnépszerűbb cikkeink