Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A dolgozók szavaztak Demeter Szilárdról

Létrehozva:

Sokakkal együtt a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai közül is többen tiltakoztak korábban az ellen, hogy Demeter Szilárd, az intézmény igazgatója egy írásában Soros Györgyöt a „liberális führernek”, Európát pedig a „gázkamrájának” nevezte. Most anonim bizalmi szavazáson döntöttek az igazgatóról.

A Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói bizalmat szavaztak Demeter Szilárdnak. Az igazgató azután került a figyelem középpontjába, hogy november végén az origo.hu-n megjelent írásában párhuzamba állította a nácik tetteit Soros György munkásságával. A névtelen szavazáson a Magyar Nemzet szerint az igazgató elleni „baloldali támadásokról” kérték ki a múzeum munkatársainak véleményét, és körülbelül 75 százalékos támogatást kapott az igazgató. A lap kiemelte: a múzeum az ügyben további nyilatkozatot nem kíván tenni.

Demeter Szilárd a közfelháborodás hatására az inkriminált írást „visszavonta”, miután a közélet számos szereplője, a zsidó egyházi szervezetek, valamint az izraeli nagykövetség is elítélte szavait. „Demeter Szilárd »eszmefuttatása« ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez, és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál” – írta közleményében Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

De a PIM munkatársai is felemelték a szavukat: a múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közleményben marasztalta el az igazgatót. Ezt a dokumentumot több mint 90 munkatárs írta alá. A közös nyilatkozat előtt is több múzeumi dolgozó bírálta Demetert a közösségi oldalakon. Egy kézirattári munkatárs szerint „sok esetben ellene megy az intézmény érdekének Demeter Szilárd politikusi, publicisztikai tevékenysége”. Egy múzeumpedagógus pedig azt írta, hogy „a Holocaust tragédiáját ilyen aljas kontextusban elővenni és mint metaforát mocskos politikai sikerhajhászásra felhasználni, elfogadhatatlan”.

A sajtó szerint Demeter egy belső körlevélben magyarázta meg nekik a cikket. Ezt írta: „A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam.” Az igazgató azt is közölte, hogy nem mond le pozíciójáról, de amíg a PIM főigazgatói székében ül, több véleménycikket nem ír.

A bizalmi szavazásról a Pesti Hírlap megkérdezte Demeter Szilárdot is. Azt válaszolta, nem nyilatkozik, mert a lényeg „ott van bent a nyilatkozatban, tartom magam ahhoz”.

Mohos Máté

 

Legnépszerűbb cikkeink