Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Új szerzők a digitális akadémián

Létrehozva:

Noha a Petőfi Irodalmi Múzeum mostanában inkább a főigazgató, Demeter Szilárd botrányos cikke és annak hatásai miatt szerepelt a sajtóban, jó hírek is érkeznek a hazai irodalmi élet egyik központjának falai közül. Új tagokkal bővült a digitális irodalmi panteon.

Friss a hír, hogy a PIM Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjává választották Bereményi Géza író-filmrendezőt, Csaplár Vilmos írót, Kukorelly Endre író, költőt és Tóth Krisztina író, költőt.

A DIA még 1998-ban alakult, és az a dolga, hogy a kortárs és élő magyar irodalom legjobbjait átmentse a digitális korszakba. Aki ide bekerül, az életműve jórészt elérhetővé válik digitálisan, vagyis közkincs lesz. Az élő tagoknak havi életjáradékot fizetnek, ami segítheti őket életművük beteljesítésében. Az akadémia posztumusz megválasztott tagjai között idén olyan szerzők vannak, mint Balassa Péter, a prózafordulat néven ismert esztétikai korszakváltás teoretikusa, a legendás műfordító, Géher István, vagy a nemrég elhunyt Szőcs Géza. Ez is jelzi, hogy a DIA tulajdonképpen egy digitális irodalmi panteon.

Árnyalja a képet, hogy az idén botrányos keretek között először kiosztott állami Térey-ösztöndíj, amely a középnemzedéki kortársakat hivatott támogatni, szintén a DIA kezelésében működik. Ezt az akadémia kvázi keltetőjeként mutatja be az intézmény.

A DIA egyik most megválasztott tagja, Kukorelly Endre az elmúlt években szószólója lett annak, hogy az apadni tűnő állami programok mellett erős magánmecenatúrára is szükség van. A szintén idén először átadott magánpénzből működő Baumgarten-emlékdíjat és jutalmat is ő hozta tető alá, azok közül pedig, akik ezt megkapták, a kormány kultúrpolitikája ellen tiltakozva többen elutasították a DIA alatt működő, nekik felkínált Térey-ösztöndíjat.

„Nagyon helyes, ha az állam támogatja a magyar kultúrát. Azzal viszont nem tudok egyetérteni, ha a díjazásnak bármilyen politikai stichje is van” – osztotta meg gondolatait a Pesti Hírlappal Kukorelly. „Az állami díjakkal az a probléma, hogy mindig van politikai szaguk. Ez nagyon aggályos” – folytatta, és arról is beszélt, hogy a DIA nem ilyen, mert ott a már meglévő tagok döntenek az újakról. Így külső, politikai szempontok nem tudnak érvényesülni. Kukorelly azt is hozzáfűzte: örül az elismerésnek.

Bereményi Gézát is elértük telefonon, aki bevallotta, eddig nem is tudott erről a „díjról”. „Ezek után egy teendőm van – tekintettel a járványra –, minél tovább élni.” – mondta az író, akit Cseh Tamás korszakos dalszövegeinek szerzőjeként is ismert.

Kassai Zsigmond

 

Legnépszerűbb cikkeink