Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Sportra, egyházra és a Várra csoportosított át pénzeket a kormány

Létrehozva:

Tőkeemelést kapott a kormányközeli üzletek hitelezőjeként is ismert Eximbank, a szociális területről pedig elvont a kormány.

260 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból, olvasható a Magyar Közlönyben. Ebbe az alapba jöttek egyebek mellett azok az elvonások, amelyek az önkormányzatokat sújtják, olykor költségvetésük harmadát is elvonva, vagy a pártok pénzeiből is elvontak.

Az egyik legnagyobb tétel, 73 milliárd forint a Nemzeti Huaszmann Tervhez megy, ez alapján végzi a kormány a budai Várban a különböző fejlesztéseket. Ötmilliárdot kapnak örökségvédelmi kiadások, az egyházak 919 milliót kapnak még épített örökségvédelemre.

20 milliárd megy vasúthálózati fejlesztésre, 15 a „vasúti személyszállítási gördülőállomány” fejlesztésére, 22 milliárd a vasúti személyszállítási közszolgáltatásokra.

40 milliárdból tőkeemelést hajtanak végre a KKM alá tartozó Eximbankon, amely olyan üzleteket is meghitelezett korábban, mint a TV2 megvásárlása Andy Vajnának, de a Hunguest Hotel hotelláncot is ilyen hitelből vették meg Mészárosék, illetve Tiborcz István is innen kapott 15 milliárdos hitelt a Mahart-székház és tömbje – örökségvédelmi szempontból vitatott – hotellé alakítására.

Ötmilliárdot kapnak a Debrecen 2030 koncepció kulturális beruházásai.

Turisztikai fejlesztéseknek adott a kormány 12 milliárdot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tőkeemelésére 9,5 milliárd forint megy.

Az ITM egyetemekre, főiskolákra 3 milliárdos pluszt kap.

Az MLSZ és sportakadémiák kialakítása 3 milliárdot kap még

Emellett elvonnak 210 milliót a közgyűjteményektől, az ingyenes tankönyvellátástól 5 milliót, a Hangszercsere programtól 43 milliót, a lakástámogatásoktól 21 milliárdot, a szociálpolitikai menetdíjtámogatástól pedig 18 milliárdot.

Legnépszerűbb cikkeink