Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fordulatot vesz az időjárás

Létrehozva:

A növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén az időjárás fordulatot vesz. Előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat – írta a HungaroMet Zrt csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az agrometeorológiai elemzés szerint a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult, fagy gyakorlatilag nem volt az elmúlt 6-7 nap során, csak a fagyzugokban. Az elmúlt 30 nap átlaghőmérséklete is szokatlanul magas volt, mintegy 5-8 fokkal haladta meg a szokásos értéket. Az elmúlt egy hét során jelentős csapadék csak az északi országrészben hullott, de az elmúlt kilencven nap csapadékösszege a déli országrész kivételével még mindig 10-70 milliméterrel haladja meg a sokéves átlagot. A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és ezt az állapotukat azóta is tartják, de a felső fél méteres réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A felszín közeli réteg azonban az északi területek kivételével sokat veszített nedvességtartalmából, a belvízfoltok kiterjedése ennek ellenére csak lassan csökken az Alföldön.

Nagyon változatosan fog alakulni a márciusi időjárás

A nem belvizes területeken az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben. A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. A kajszi a virágzás fázisában mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy ne legyen – írták, megjegyezve, 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban. Megpattant a rügy a körtéken és birseken is.

Az előrejelzés szerint keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő, az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 14-19 fok közé melegszik a levegő. A jövő hét elején azonban várhatóan északkeletire fordul az áramlás, ami markáns lehűlést jelent szerdától, csütörtöktől pedig megjelennek majd az éjszakai fagyok.

Milyen időjárás várható március 11-17. között?

A hét elején kisebb enyhülés valószínű, de ez nem tart sokáig, mert az Észak-Európa felett kialakuló, ott megerősödő anticiklon, valamint a Balkán-félsziget felett örvénylő ciklon közös áramlási mezejében északkelet felől hideg, délkelet felől pedig nedves levegő érkezik fölénk. Emiatt fokozatosan egyre hidegebbre fordul az idő, a hét elején még 10 fok, a hét végén már inkább 5 fok körüli vagy az alatti csúcshőmérsékletre számíthatunk – írja az agroinfrom.

A hét második felében éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet. Sok lesz felettünk a felhő, több alkalommal várható csapadék, eleinte eső, később viszont már hó (is) valószínű. Az ünnepek körüli időszakban (a jelenlegi előrejelzések szerint) kimondottan kellemetlen, hideg, szeles, csapadékos időben lesz részünk.

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink