Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Koronavírus: új tesztet fejleszt a WHO

Létrehozva:

Támogatják a kutatókat, új tesztet mutatott be a WHO és Magyarország több területére is szállítanak maszkokat. Erről beszélt ma az Operatív Törzs a tájékoztatón. 

Schanda Tamás stratégiai ITM-államtitkár elmondta, hogy amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyi fognak adni, így a munkájukat elveszített emberek is vissza fogják kapni a megélhetésüket. Emellett azon is dolgoznak, hogy a munkaadók ne váljanak meg a munkavállalóiktól, erre dolgozták ki a bértámogatási programot és a munkahely-fenntartó hitelt. (A márciusi munkanélküliségi adatok alapján kicsit megkésve.) Schanda Tamás elmondta, hogy ezeknek a kérelmét online a kormányhivataloknál lehet benyújtani, amiről a hivatalok rövid határidővel, 8 napon belül döntenek.

Ezek mellett elindítottak egy speciális kutatás-fejlesztési bértámogatást, amely mindegy 33 ezer olyan mérnököt és kutatót érint akik a versenyszférában kutatásfejlesztés és innováció területén dolgoznak. Az intézkedés keretében munkáltató dolgozónként 318 ezer forintot is kaphat havonta.

Új teszttel próbálkozik a WHO

– A zárt közösségre továbbra is figyelni kell, ott ugyanis sokkal gyorsabban terjed a vírus. A fővárosban és Pest megyében terjed leggyorsabban a vírus, a többi megyében akkor nő meg jelentősen a fertőzöttek száma, ha zárt közösségben is felüti a fejét a vírus – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, és azt is közölte, hogy a tesztek fejlesztésében is újabb eredményeket értek el a magyar tudósok. A váladékmintákkal dolgozó PCR-teszt a legjobb, ugyanis ez mutatja meg legegyértelműbben, hogy a vizsgálat időpontjában a szervezetben van-e a vírus. A gyorstesztek ezzel ellentétben azt mutatják meg, hogy a vírus ellenanyag jelen van-e, tehát az illető átesett-e a fertőzésen – ezt használják a kiérkező mentők is,a háziorvosok szerint ezt a gyakorlatot felül kéne vizsgálni.

A WHO most olyan gyorstesztet mutatott be, amely a PCR-re hasonlít. Ennek a fejlesztése még kísérleti szakaszban van.

Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, hogy hétfőn és kedden közel 100 helyre szállítanak védőfelszereléseket. Többek között a vidéki kórházak, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a rendőrség is kap maszkokat, kesztyűket és arcpajzsokat.

Legnépszerűbb cikkeink