Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak!” – oda a lengyel–magyar barátság?

Létrehozva:

Fotó:Geert Vanden Wijngaert / AFP

Egyre többen szállnak be Donald Tusk és Orbán Viktor szócsatájába. A legutóbbi csapást Radoslaw Sikorski lengyel EP-képviselő mérte Deutsch Tamásra.

Rég nem látott politikai szócsata kerekedett ki lengyelek és magyarok között az utóbbi hetekben. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke élesen bírálta a magyar teljhatalomtörvényt, és újra napirendre tette a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, majd azt mondta, hogy egy, a 30-as években náci pártban szereplő jogtudós,

Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.

A nyilatkozatot követően több kormányközeli médium olyan fekete-fehér fényképeket tett közzé, amiben egy Tuskra hasonlító férfi katonai autóban ül. Mint később kiderült, a fényképen nem a politikus nagyapja látható, hiába közölték tényként, hogy az Józef Tusk.

Ezután hárman – Deutsch Tamás, Hölvényi György és Hidvéghi Balázs – bocsánatkérésre szólította fel Donald Tuskot, erre válaszképpen egy lengyel néppárti EP-képviselő, Radoslaw Sikorski nyílt levelet írt Deutsch Tamásnak. Ebben leszögezi: Tusk nem nácizta le Orbánt, hanem arra célzott, hogy a lengyel és a magyar populisták kihasználják a társadalom megosztottságát.

„Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és Vlagyimir Putyin körbeudvarlása” – írja Sikorski.

Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak

– teszi hozzá a képviselő.

Legnépszerűbb cikkeink