Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

13 tagpárt kéri a Fidesz kizárását az EPP-ből

Létrehozva:

Összehangolt közös cselekvésre szólítják fel az egész uniót a magyar helyzet javítása érdekében. Mindezt a teljhatalomtörvény miatt.

Egyre nő a politikai felháborodás a kormány által átvitt teljhatalomtörvény, a koronavírus elleni törvény miatt. A külföldi erős kommentárok, köztük az Európai Bizottság elnökének megszólalása és a bizottság vizsgálódása után most a Fidesz európai parlamenti pártcsaládja, az Európai Néppárt tagpártjai szólaltak meg.

A felfüggesztett párttagságú Fidesz kizárást követeli 13 európai konzervatív párt, köztük a görög kormánypárt Új Demokrácia, vagy a cseh TOP 09. A levelet a néppárti elnök Donald Tusknak címezték, és azt írják, mély aggodalmukat fejezik ki a magyarországi politikai fejlemények miatt; a határidő nélküli rendeleti kormányzás nyílt megsértése az európai és liberális demokratikus értékeknek.

„Attól félünk, hogy Orbán Viktor ezt az újonnan megszerzett hatalmat arra fogja használni, hogy erősítse a kormány szorítását a civil társadalmon.” Mivel a jogállam erodálódását már egy ideje érzékelik, a Fidesz nem lehet teljes jogú tagja az EPP-nek, és most arra ösztönzik a néppárti vezetést, hogy őrizze meg a pártcsalád integritását, egységét, ezért kérik a Fidesz kizárását a 9-es néppárti alapelvre alapozva. Az Európai Bizottságot és a tagállamokat pedig abban támogatják, hogy együttesen küzdjenek a magyarországi helyzet megváltozásáért. „Nehéz idők állnak előttünk. Egy erős és egységes, az alapító értékekért, mint szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, és az emberi jogok és méltóság mellett elkötelezett Európa mindannyiunknak szükséges.”

Legnépszerűbb cikkeink