Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Könyvfesztivál karantén idején – 1. rész

Létrehozva:

Ha nem lenne koronavírus, most valószínűleg kint sétálnánk a Millenárison, könyvekkel megpakolt táskáink hevernének mellettünk a széken, miközben egy kötetbemutatót, irodalmi beszélgetést hallgatnánk. Április 23-án indult volna az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ennek apropóján jártuk körbe a kiadókat, hogy a kialakult helyzetről kérdezzük őket.

Sorozatunk az idei, végül elmaradt Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tervezett idejében jelentkezik, ma az Agave, a Kalligram és Libri Kiadói Csoport „standját” látogatjuk meg.

Ugyan még nem igazán számszerűsíthető az elmúlt hónap, de mióta bevezették a korlátozásokat és bezártak a könyvesboltok, jelentősen kevesebb könyvet adnak el a kiadók. A Kalligram Könyvkiadónál 30-40%-os a visszaesés. „Sajnos, a Bookline-on kívül a többi kereskedőnek és könyvesboltnak csekély az online forgalma és a vevők sem ismerik őket” – mondta lapunknak Mészáros Sándor, a kiadó igazgatója. Az Agave Könyveknél se jobb a helyzet, miként azt a kiadó vezetőjétől, Velkei Zoltántól megtudtuk, a „bevételünk jelentősen csökkent, és nem kizárt, hogy a május még rosszabb lesz, hiszen áprilisban még volt legalább pár újdonság és az előrendelési kampányok mozgásban tartották a webshopot.”

A Libri Kiadói Csoportnál, amely hat kiadót foglal magában (Libri, Helikon, Park, Jelenkor, Kolibri, Diafilm), közel a felére esett vissza forgalom, amit a némiképp megnövekedett online értékesítés nem tud pótolni.

Óvatos tervezések

Az április a kiadók életében és bevételeiben is rendhagyó hónap, „ilyenkor a könyvesboltokban rendszerint van kieső forgalom, ami a vásáron jelenik meg” – mondta Velkei Zoltán. Az, hogy idén tavasszal nincs megtartva a könyvfesztivál, számukra többmilliós kiesést jelent. A Kalligramnál is jelentős, 5-6%-os bevételkieséssel számolnak. A Libri Kiadói Csoport számára azonban a Könyvfesztivál elsősorban nem a bevételekről szól. Miként azt Sárközy Bence, a kiadócsoport kiadási igazgatója elmondta: „A könyvfesztiválról érdemes megjegyezni, hogy nem olcsó rendezvény, és a nagyobb kiadók, kiadói csoportok, amilyen a Libri Kiadói Csoport is, nagyobb területeket bérelnek és rendszerint sokat költenek a külföldi szerzők utaztatására, szállásolására és az eseménnyel kapcsolatos marketingre. A forgalmunk visszahozza ezt a befektetést, de elsősorban nem a várható profit motivál bennünket, hogy évről évre ott legyünk. Sokkal inkább abban érezzük az idei könyvfesztivál hiányát, hogy ez a rendezvény biztosít lehetőséget a tavaszi szezonban elsőként a külföldi és magyar szerzőink bemutatkozására, kollégáink személyesen találkozhatnak az olvasókkal, ami fantasztikus élmény. Ez nagyon hiányozni fog minden lelkes könyvszakmai szereplőnek.”

A könyvmegjelenések is jelentősen tolódnak a kialakult helyzet miatt. Az Agave az összes idei megjelenését határozatlan időre eltolta, ráadásul, ahogy Velkei fogalmazott: „nagyon fájó, hogy a Sárkányköztársaság szerzője, R. F. Kuang érkezett volna, hogy dedikálással egybekötve bemutassa könyvét. Rengeteg szervezés volt e mögött, így ennél a könyvnél komoly promóciós veszteség is ért minket.” A Libri is kénytelen visszafogni a megjelenéseit és az utánnyomásokat, miként Sárközy mondta: „Felelősen nem szabad olyan készletet gyártanunk, ami nem kerül ki a boltokba: a raktári kapacitásunk véges és az online forgalmazás korlátos. Viszont van pár könyv, amiben annyira hiszünk, hogy kísérletet tegyünk velük: ilyen Margaret Atwood Az ehető nő című regénye, Selyem Zsuzsa Az első világvége, amit együtt töltöttünk című novelláskötete vagy Deborah Feldman Unortodox című műve, melyből nagy sikerrel fut épp a Netflix-adaptáció. De rengeteg könyvet halasztottunk későbbre, és mivel nem számíthatunk arra, hogy idén karácsonykor több hely lesz majd a boltokban, mint eddig; valamint az sem valószínű, hogy irreálisan megnövekedhetne az év végére a fogyasztói igény, a második félévünket is óvatosabban tervezzük a megszokottnál. Vagyis lesznek olyan 2020-ra tervezett könyveink, amelyeknek legalább egy évet várniuk kell: a saját érdekükben, hogy véletlenül se vesszenek el az időzítés miatt.”

Egyéni megoldások

Bár a központi könyvfesztivál elmarad, a kiadók saját berkeiken belül igyekeznek valahogy megeleveníteni a rendezvény hangulatát. A Kalligram szerkesztőségében (Budapest IX., Tűzoltó utca 8. félemelet) április 23-tól, hétköznap 9 és 14 óra közt, a megfelelő egészségvédelmi előírásokat betartva, 20-50% kedvezménnyel lehet megvásárolni a kiadó könyveit.

A Libri szintén a könyvfesztivál tervezett nyitónapján indította el új blogját, amin hírt ad mindenről, ami a szerzőivel, könyveivel és a kiadó munkával kapcsolatos.

MUTASS A MÁSIKRA! - JÁTÉK A KIADÓK KÖZÖTT

Megkértük a könyvkiadókat, hogy az összetartás jeleként mondjanak egy olyan, mostanában megjelent könyvet, amit szívesen ajánlanának más kiadótól.

Velkei Zoltán két könyvet is ajánl: Fonda Lee-től a Jade várost és Jeanine Cumminstól az Amerika földjét. Miként mondta: „Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit fognak szólni az olvasók a Jáde városhoz. A mi radarunkon is ott volt a könyv, és csak azért nem mentünk aukcióra, mert pont egy-két héttel előtte szerződtünk több más fantasy szerzőre is. Ezen kívül tudtommal olvasható már az Amerika földje, amit óriási felhajtás övezett az USA-ban.”

Mészáros Sándor Bereményi Géza új regényét, a Magyar Copperfieldet ajánlja figyelmünkbe, sőt, ő is nagyon kíváncsi rá: „Bár a szerzőnek az előző könyve, a Vadnai Bébi komoly csalódás volt, de Bereményi kiváló írónak indult: remélem, ez a könyve igazolja ezt.”

Sárközy Bence pedig Thomas Mannra esküszik: „Sajnos a home office-ra való átállás és a nálunk lévő rengeteg kézirat és külföldi kiajánló olvasása mellett az elmúlt hetekben csak néhány Thomas Mann-regény újraolvasására volt időm, A Buddenbrook ház új fordítására például csodálatos! Mindenkinek ajánlom a Gabo Kiadó Thomas Mann-sorozatát, ha nem is ropogósan friss megjelenések, de a jó könyv szerencsére nem romlik meg.”

Legnépszerűbb cikkeink