Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kepes András otthagyta a Librit, és kiderült, miért tűnt el a könyve a polcokról

Létrehozva:

Fotó: Falus Kriszta / Forrás: Kepes András Facebook-oldala

A cégcsoport körül megjelent a Mathias Corvinus alapítványa, a kiadó társtulajdonosa, Halmos Ádám távozott. 

Hirtelen eltűnt a könyvesboltok polcairól, illetve az online könyváruházak kínálatából Kepes András legutóbbi könyve – szúrta ki a Telex .

A múlt év végén A boldog hülye és az okos depressziós címmel a Libri kiadó gondozásában megjelent kötet novemberben a Bookline Top50-es sikerlistájának második helyét foglalta el, decemberben pedig ebből adták el a legtöbb példányt a hálózaton belül – most viszont már egyetlen nagyobb magyar könyvkereskedőnél sem elérhető. A Libri.hu-n „a termék nincs raktáron”, igaz, e-könyvként elérhető; a Bookline-nál a „nem kapható” üzenet fogadja az érdeklődőt, az alexandra.hu-n – bár tegnap délután még elérhető volt – „jelenleg nem rendelhető”, a Könyvtündéren „jelenleg nem kapható” Kepes könyve, a Líra.hu oldalon belül pedig ugyancsak e-könyv formátumban kapható.

Hogy összehangolt eltűnésről-eltüntetésről lehet szó,

arra enged következtetni Kepes Andrásnak egy csütörtök délután a Facebokoon megjelent posztja is. Ebben a szerző a kötetét „a boltokból és a sikerlistákról” eltüntetett” könyvként aposztrofálta, és azt is megírta, hogy korábban kétszer is posztolt a könyv sorsával kapcsolatban, de a Libri-Bookline arra kérte, törölje a cégcsoporttal kapcsolatos bejegyzéseit. „Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nem csak „depressziós” lehet, hanem engedékeny is, a békesség jegyében megteszem ezt a gesztust” – írta Kepes a Facebookon.

Olvasói beszámoló szerint Kepes a saját könyvének eltűnésén túl azt kifogásolta a törölt posztokban, hogy Edith Eva Eger egy könyve is eltűnt a kínálatból.

A Libri írásos nyilatkozatot adott ki az ügyben. „Figyelemmel Kepes András saját, valamint Edith Eva Eger szerző vonatkozásában tegnapi napon közölt Facebook bejegyzéseiben megjelent, valamint erre tekintettel a témában a sajtóban is napvilágot látott híresztelésekre, a Libri üzleti partnerei – így különösen szerzői – üzleti érdekeinek szem előtt tartása, illetve megóvása mellett a Librinek nincs jogi lehetősége, hogy az ügyben konkrét tájékoztatást adjon” – fogalmaz a kiadó. A nyilatkozat szerint egyébként a két szerző minden műve elérhető a Libri könyvesbolthálózatában, igaz, többségük csak e-könyv formátumban. Hogy miért hiányoznak a nyomtatott formátumú könyvek a kínálatból, azt

a kiadó „pusztán technikai, illetve gyártási okokkal” magyarázta, a helyzetet egyben átmenetinek minősítve.

A kiadó nyilatkozata szerint ugyanakkor „amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen” – áll a nyilatkozatban, melynek e passzusából arra lehet következtetni, hogy

Kepes maga hagyta ott a Librit.

A Libri csoporton belül 2020-ban jelentős változások történtek. A nyilvánosan elérhető céginformációk szerint tavaly a Libri-Bookline Zrt-ből jelentős tőkekivonást hajtottak végre, ennek során a vállalat törzstőkéje 245 millióról 9,8 millióra csökkent. Napi.hu tavaly októberben írta meg, hogy az ellen-CEU-ként is emlegetett Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítvány tárgyalásokat kezdett a Libri-Bookline könyves cégcsoport kisebbségi tulajdonrészének (25 százalék) megvásárlásáról.

Névtelenséget kérő iparági forrásunk szerint Halmos Ádám, a Libri Kiadó korábbi társtulajdonosa éppen

a Mathias Corvinus alapítványának megjelenése miatt távozhatott a cégcsoporttól.

A Libri Kiadó cégadataiból az látszik, hogy Halmos cégének tulajdonrészét a múlt héten törölték a nyilvántartásból.

Mai fejlemény, hogy Halmos Ádám cége, az Open Book Invest Kft., amely korábban a Libriben volt társtulajdonos,  új kiadót alapít ennek szerzői között a Libri több korábbi szerzője is megjelenik. A frissen alapított kiadó azt írja a Facebookon közzétett közleményében: „Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató műveket jelentessen meg az irodalom, a tudomány, az ismeretterjesztés és a gyerekkönyvek világában.”

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató…

Közzétette: Open Books – 2021. január 29., péntek

 

Halmos Ádám lapunk kérdésére azt mondta, a Librivel kapcsolatban titoktartási kötelezettsége van, de azt megerősítette, hogy

Kepes Andrásra szerzőként számítanak az új kiadónál.

Legnépszerűbb cikkeink