Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyar alma

Létrehozva:

Hivatalos úton, este egyedül egy igényesen jellegtelen montreali szállodai szobában az ember mi mást tehetne, kapcsolgatja a tévét, szörföl a csatornák között. Hírműsor, természetfilm, konzerv-nevetéssel turbósított jópofáskodás, sport, nagyjából mint otthon. Reklámblokk, szokásos kínálat, aztán váratlan meglepetés. Mindenféle emberek jönnek szemben, látványosan munkásnak, földművesnek, értelmiséginek öltözve, mindenféle korosztály, mindenféle bőrszín. Jönnek mosolyogva a néző felé, és közben egy kellemes hang beszél: ha ön kanadai árut vásárol, ezzel munkahelyeket teremt és óv meg, az államot adóbevételekhez segíti, amit az egészségügyre, oktatásra és más hasznos célokra fordíthat. Vásároljon kanadai árut, és tegye sikeresebbé Kanadát.

Másik, két évtizedes emlék. Helsinki, zöldségesbolt, kétféle paradicsom, szemre egyformák, de az egyik drágább, ismerősöm mégis azt veszi. Miért azt választotta, kérdezem. Mert az finn, feleli mosolyogva.

Gazdasági patriotizmus – van-e, aki ellenezné? Éppenséggel akad. Komoly közgazdászok hívják fel arra a figyelmet, hogy az ilyesmi a versenyképesség romlását is magával hozhatja, elkényelmesíti a hazai termelőket, aztán ha rosszabbra fordul a gazdasági környezet, az új kihívásokra már nem tudnak válaszolni. Kétségkívül van ebben igazság, az ember mégis úgy érzi, hogy hamis az állítás.

Valószínűleg a mérték a kulcs, mint annyi minden másban. Ami kis adagokban gyógyít, eltúlozva kárt is okozhat. Így lehet a hazai ipar, a hazai termelés támogatásával, a hazai áruk előnyben részesítésével is. Ócskát akkor sem kell vennünk, ha hazai, de ha van olyan jó, mint ami külföldről érkezett, akkor erkölcsi és gazdasági szempontból is helyes, ha azt választjuk.

A magyar alma például világszínvonalú. Önmagával és az országgal is jót tesz, aki a boltban azt választja. Ez a jótétemény még egy kis utánajárást is megér, hogy ne azt tegyük a kosárba, ami éppen elénk kerül, hanem amit magunk választunk ki. Egy kis patriotizmus, mértékkel alkalmazva éppen olyan egészséges, mint a magyar alma.

Legnépszerűbb cikkeink