Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Törvények felett

Létrehozva:

„Senki sem állhat a törvények felett”, jelentette ki már többször is Orbán Viktor. Országértékelő beszédében a gyöngyöspatai kártérítési ügy kapcsán mégis szembehelyezkedett egy jogerős bírói döntéssel. A kormányfő szerint a bíróság „szegregációra hivatkozva” ítélt meg „tetemes összeget” a „romák egy részének”, az „önkormányzat kasszájából”. A származás „előnyt és előjogot sem adhat”, fűzte hozzá.

Csakhogy a bíróság megállapította a roma gyerekek iskolai elkülönítésének tényét, és azt, hogy rosszabb oktatásban részesültek. Ezért ítélt meg pénzben kifejezett kártérítést, 99 millió forintot, nem „előjogként”, s nem is találomra, hanem azoknak az érintett családoknak, akiknek az ügyét jogvédő szervezetek felkarolták. A kártérítés akár teljes összegét kifizetheti az állam az önkormányzat helyett. Amikor tehát a kormány Gyöngyöspata csődjével fenyeget, tulajdonképpen azt mondja, a politikai hangulatkeltés többet ér neki a kisváros működőképességénél.

Az elmarasztaló ítélet után a kormány kitalálta, hogy szolgáltatásban törlesztene. Ugyanaz az állam, amely nem adta meg az azonos oktatás lehetőségét, most inkább tanítana, mint fizetne. A károsultak nem kérnek ebből, már nem bíznak az államban, amelynek intézményeivel szemben perre kellett menniük. Egyébként, hogy is van ez: az állam vitatja az ítéletet, mégis alternatív kártérítésben gondolkodik? Akkor mégis van miért kártérítést nyújtani?

Minderről lehet véleménye a kormányfőnek, de nem válogathat kedvére a bírói ítéletek között. Képtelenség az is, hogy Orbán politikai céljainak érvényesítését kéri számon a bíróságon, mondván, a segély helyett a munka elvébe „vágott bele a villám a bírói ítélettel”. A bíróságnak a jogszabályok alapján kell döntenie, amelyeket az állami intézményeknek is be kell tartaniuk. Ráadásul a minőségi oktatás éppen a jobb munkaerő-piaci érvényesülés feltétele.

Ennél azonban többet ér a kormánynak, hogy élesztgethesse a cigánysággal szembeni előítéleteket, s újabb ürügyet találhasson a civil szervezetek és a bíróságok támadására. Hiszen már csak az utóbbiak akadályozzák abban, hogy végre teljesen a törvények fölött állhasson.

Lakner Zoltán

Legnépszerűbb cikkeink