Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ezeket kell tartalmaznia egy teljeskörű vitamincsomagnak

Létrehozva:

Legyen tél vagy nyár, a vitaminok mindig egyformán fontosak a szervezetünknek, így nem szabad elfeledkeznünk a pótlásukról. Ezt megtehetjük az étkezések során, hiszen a gyümölcsök, zöldségek, magvak, gabonák és más egészséges élelmiszerek bővelkednek bennük. Ám ha nem mindig tudunk odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a különböző étrend-kiegészítők is a segítségünkre lehetnek. De mégis mely vitaminokat célszerű ilyen formában (is) pótolni?

Miért fontosak a vitaminok?

A szervezetünknek segítségre van szüksége az egészséges működéshez, amit leginkább táplálékokkal, és az azokban lévő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, illetve aminosavakkal tudunk biztosítani számára. Amennyiben nem figyelünk oda arra, hogy ezek a tápanyagok megfelelő mértékben és arányban legyenek jelen az étrendünkben, különböző hiánybetegségek üthetik fel a fejüket. Ezek megnyilvánulhatnak olyan egyszerű tünetekben, mint a kimerültség vagy a hajhullás, de idővel komoly kondíciókhoz, például vérszegénységhez is vezethetnek.

A vitaminbevitel kapcsán jó tudni, hogy megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó típusokat. Míg előbbiek pótlására ritkábban van szükség, utóbbiakat naponta kell fogyasztanunk valamilyen formában, különben gyorsan kiürülnek a szervezetből.

Láthatjuk tehát, hogy a vitaminháztartásunk egyensúlyban tartása több szempontból is fontos. Most pedig térjünk át a gyakorlati tanácsokra, azaz, hogy pontosan milyen vitaminokat és hogyan célszerű pótolni!

Mit tartalmazzon a vitamincsomagunk?

A rohanó mindennapokban nem könnyű odafigyelni arra, hogy minden étkezéssel bevigyük a szükséges vitaminmennyiséget a szervezetünkbe – itt jönnek képbe a különböző táplálékkiegészítők. Ezek piaca azonban ma már olyan széles, hogy nem is annyira egyszerű a választás. Az alábbiakban segítünk: ezeket a vitaminokat kell mindenképpen tartalmaznia az általunk választott készítménynek:

Zsírban oldódó vitaminok

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez, de a koleszterinszint, valamint a szemeink jólétéhez is hozzájárul. Hiányáról száraz bőrünk és töredezett körmeink árulkodhatnak, de a napégette bőr lassú gyógyulása is árulkodó jel lehet.

A D-vitamin is fontos szerepet játszik a csontjaink egészségében. Ezért ha olyan baleset történne velünk, melynek valamelyik csontunk látja kárát, gyorsabb gyógyulást várhatunk, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint. De a D-vitaminban gazdag élelmiszereket is érdemes ilyenkor bőséggel fogyasztani, ilyen például a tojás, a tejtermékek vagy a belsőségek.

Az E-vitamint sem kell naponta pótolni, mégsem feledkezhetünk meg róla, mert nemcsak bőrünk egészségét garantálja, hanem a hajunk szépségét is, ráadásul nők esetében elviselhetőbbé teszi a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket.

Ezek mellett a K-vitamint sem jó hanyagolni, hiszen ez a méregtelenítésben áll mellettünk, de a véralvadás elősegítésében is fontos szerepe van. Ez utóbbi miatt egy nagyobb sérülés esetén a K-vitamin kulcsfontosságú lehet.

Vízben oldódó vitaminok

Az ilyen típusú vitaminokat naponta kell pótolnunk, hiszen a vizelettel együtt kiürülnek a szervezetünkből. Az egyik legismertebb vitamin is vízben oldódó: a C-vitamin jól ismert arról, hogy ideális megfázásos és influenzás időszakban, hiszen megerősíti az immunrendszert. Ám ez nem jelenti azt, hogy az év többi részében hanyagolhatjuk a fogyasztását, hiszen mindig hozzájárul az általános egészségünkhöz. Nemcsak a citrusfélékben van jelen, hanem a görögdinnyében, a paradicsomban és a kiviben is. Ha biztosra akarunk menni, bátran pótoljuk tabletta formájában is, mert rendkívül nehéz túlzásba vinni a fogyasztását.

A B-vitaminok családját is érdemes naponta pótolni, annál is inkább, mert többségük az erőnlétünk mellett a lelki egyensúlyunkat is megtartja. A B6-vitamin az izomszövetek építésében nyújt segítséget, a B7 nélkülözhetetlen a zsírok és a szénhidrátok lebontásában, míg a B8 a zsírok felhasználásában áll mellettünk. Ha sokat sportolunk, kifejezetten ajánlott odafigyelni e vitaminok bevitelére, és fogyasztásukat kiegészíthetjük kreatintablettával is, ami által jobb lesz a teherbírásunk. Ráadásul, ha kihagyunk pár hetet az edzésből, izmaink nem sérülnek az újrakezdésnél.

Mire fordítsunk még figyelmet?

A kreatintablettán túl az Omega-3 zsírsav is fontos kiegészítője a vitaminoknak, ugyanis csökkenti a stresszt, és gondoskodik arról, hogy minél kevésbé hasson ránk az esetleges rosszkedv és a depresszió. Emellett nem elhanyagolható előnye, hogy az esetleges termékenységi problémáinkon is segíthet. Az ásványi anyagokról sem szabad elfeledkezni, mert a kalcium, a magnézium, a szelén, a foszfor és a vas hiányát is jelzi a szervezetünk, úgyhogy ezt megelőzendő érdemes pótolni őket akár az élelmiszerek által, akár tabletták formájában.

Jó tudni, hogy az egyes tápanyagok fokozzák egymás jótékony hatásait, és segítik egymás felszívódását. Így már csak ezért is érdemes odafigyelni a változatos étkezésre – vagy arra, hogy helyesen állítsuk össze a tápanyagcsomagunkat.

Legnépszerűbb cikkeink