Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nyáron nem kell tablettában szedni D-vitamint, elég ha 10-30 percet vagyunk naponta a napon

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

A vitamin Covid–19 elleni hatását még nem erősítették meg kutatások, írja a Semmelweis Egyetem.

2000 nemzetközi egység D-vitaminnal ér fel, ha nyáron, napos időben 10-30 percet vagyunk a napon, írja a Semmelweis Egyetem közleménye. A D-vitamin védi a csontokat, fokozza az izmok erejét és erősíti az immunrendszert. A napozást ne a déli órákban ejtsük meg lehetőleg, a leégés elleni szerek, krémek egyébként a D-vitamin termelődését is gátolják.

Télen viszont érdemes napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint tablettában beszedni. A vitamin túlfogyasztása szélsőséges esetben kalcium túlterhelést és veseproblémákat is okozhat.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal is: a 2000 nemzetközi egység napi szükségletből táplálkozással csak mintegy 80-at tudunk biztosítani, írja a közlemény. Az őszi, téli évszak beálltával, az október és március közötti periódusban a felmérések szerint Magyarországon 10-ből 9 embernél alakul ki D-vitaminhiány.

Ugyanakkor a 4-5 évvel ezelőtti adatokhoz képest háromszorosára nőtt a D-vitamin szedésének mértéke hazánkban, aminek előnye, hogy ez a vitamin hozzájárulhat a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességéhez is.

Ahol alacsonyabb a D-vitamin-szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat. A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának. A meghűlés, influenza és más enyhébb, a koronavírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő, ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is. Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol.

Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID–19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá

Legnépszerűbb cikkeink