Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vitamin az ablakban

Létrehozva:

Bár termőföld nélkül kétségtelenül lehetetlen termeszteni, azért még élvezheti a természet gyümölcseit az is, akinek nincs saját gyümölcsöse, szántója, sem legelője. 

Erre éppen most kínálkozik kiváló alkalom: a bodza mindenütt virágzik, és nem bűntény, ha néhány fejet hazaviszünk, szörpöt készítünk belőle. Akinek kevesebb a kapacitása, az gondoljon bátran balkonládákban. Ha városlakóként nincs kiskertünk, teraszunk, még egy zsebkendőnyi földdarabkánk sem, akkor irány a piac. Már kaphatók a zsenge palánták, amelyekből egy kis gondoskodással egy cserépben is különféle zöldségeket nevelhetünk, például koktél paradicsomot vagy chili paprikát. De ha nem vagyunk megáldva semmilyen kiskertészi vénával, akkor maradjunk a biztos befutóknál: a fűszernövényeknél. Ha naponta meglocsoljuk őket, akkor már nem hibázhatunk.

Ezek olyan gazdagságban lelhetők fel ma már a piacokon, de a nagyobb élelmiszer áruházakban is, hogy igazán nehéz a választás. Ilyenkor az lehet a döntő szempont, hogy milyen fűszereket szeretünk és használunk a mindennapi étkezésünkhöz – jellemzően szárított, aprított, őrölt formában. De a zacskós bazsalikomot nem lehet egy lapon említeni a frissen szedett levelek zamatával, a saját kezünkkel lecsippentett petrezselyemlevél üde színét és ízét a nejlonzacskóba csomagolttal.

Ehhez csak annyit kell tudnunk, hogy a fűszernövények ültetéséhez azok víz- és fényigénye, valamint várható termetük alapján szükséges cserepet választani. A magasra növő, bokrosodó fajokat, mint a levendula és a rozmaring, célszerű külön edénybe tenni, mert ezek szeretik a sok vizet. Akárcsak a kerti zsálya, a majoránna, a szurokfű, a kerti kakukkfű, a borsmenta. Ám ők békésen megférnek egymás mellett. Ugyancsak jól tűri egymás társaságát a bazsalikom, a majoránna, a kapor és a kerti petrezselyem.

Jó helye van egy virágládában a rozmaringnak, aminek a leveleit általában paradicsomos ételekhez használjuk, de teaként is ízletes. Ha őszig meg tudjuk tartani, akkor a zöldséges, húsos egytálételek kiváló kiegészítője lehet.

Szerencsés, ha van az ablakunkban metélőhagyma, más néven a snidling: nemcsak karakteres ízt ad a túrós, tojásos, húsos kencéknek, hanem üde színével a szendvicsek kiegészítője is lehet. A mentával biztosan nem fogunk mellé, mert nagyon gyorsan benövi a rendelkezésére álló teret, és ha egy cserépnyit ültetünk, egész nyáron lesz vitamingazdag, természetes ízfokozónk a jeges teába, a gyümölcssalátába, a limonádéba. A bazsalikom az olasz konyha divatjával együtt hódította meg a világot, de nem csak a pizzafeltétek ízesítője lehet, hanem pestóként (egy kevés reszelt parmezánnal és pirított fenyőmaggal vagy szezámmaggal) sokáig élvezhetjük koncentrált ízeit.

Ne feledkezzünk meg a majoránnáról. Nélküle nincs íze a fasírtnak, a vadhúsból készült ételeknek sem, és a tejfölös krumplifőzelék is tőle kapja jellegzetes zamatát.

Legnépszerűbb cikkeink