Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

A fél világ elhízott

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Az egészséget és a környezetet is károsítja a rossz táplálkozás – derült ki egy kedden közzétett globális jelentésből. 150 millió a növekedésben elmaradt öt év alatti gyerekek száma. 

A világ lakosságának majdnem fele szenved a helytelen étrend miatt, ami a túl sok vagy a túl kevés étel következménye – állapította meg a táplálkozásáról szóló globális jelentés (Global Nutrition Report, GNR).

A táplálkozás és a vele kapcsolatos friss adatok évenkénti áttekintésével és elemzésével azt találták, hogy a globális népesség 48 százaléka a túl kevés étel miatt alultáplált, a túl sok étel miatt túlsúlyos vagy elhízott.

Megállapították, hogy a jelenlegi arányok mellett nyolc nem fog teljesülni az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által 2025-re kitűzött kilenc, táplálkozással kapcsolatos célból. Szerepel köztük a gyerekek kóros soványsága és a növekedésmegállás arányának csökkentése, de a felnőttkori elhízás visszaszorítása is.

 A jelentés becslése szerint majdnem 150 millió a növekedésben elmaradt öt év alatti gyerekek száma, több mint 45 millió kórosan sovány, és majdnem 40 millió túlsúlyos.

Adataik azt mutatják, hogy a felnőttek több mint 40 százaléka (2,2 milliárd ember) túlsúlyos vagy elhízott – írta az MTI.

2010 óta 15 százalékkal nőtt a rossz táplálkozással kapcsolatos, elkerülhető halálozások száma, jelenleg a helytelen étrend számlájára írható az összes felnőttkori halálozás negyede. Világjelentésünk alapján az utóbbi évtizedben nem javult az emberiség étkezése, ez ma az emberek és a bolygó egészségét is fenyegeti” – mondta az AFP-nek Renata Micha, a GNR független szakértői csoport elnöke.

Megállapításaik között szerepel, hogy az emberek nem fogyasztanak elég egészséget támogató ételt – köztük gyümölcsöt és zöldséget -, különösen az alacsony jövedelmű országokban.

  Más becslésekkel összhangban a szervezet számításai szerint 2018-ban a világ élelemigénye okozta az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem harmadát.

Legnépszerűbb cikkeink