Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lemond Novák Ferenc a független társulatok eltiprása miatt

Létrehozva:

Lemondott elnöki tisztéről a legendás koreográfus, Novák Ferenc. Az ok: nagyszerű társulatok váltak működésképtelenné, szóba állni pedig senkivel sem lehet.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus-rendező, érdemes művész azzal indokolta a döntését, hogy működésképtelenné tettek nagyszerű társulatokat, hiszen az úgynevezett többlettámogatásból semmit sem – vagy csak elenyészően kis összeget – kaptak.

„A kuratórium döntésének szakmai szempontrendszere, ha van ilyen egyáltalán, ismeretlen a magyar táncszakma majdnem egésze előtt” – írta az Indexnek továbbított levelében a művész. Úgy látja, az elmúlt években a szövetség elnöksége teljesen tehetetlen volt, és minden jel szerint az új elnökség sem talál majd meghallgatásra, mert nincs olyan kompetens személy, aki szóba állna velük.

Az, hogy a függetlenek vagy semmit vagy megalázó kolduspénzt kaptak, feltehetőleg a végtelenül káros kultúrharc eredménye – írja, hozzátéve: „a mindenkori kulturális kormányzat vagy annak megmondóemberei nem mondhatnak le a független magyar táncszakmáról akkor sem, ha némely formációt vagy alkotót másképp gondolkodónak bélyegeznek”.

Novák Ferenc Tata a Magyar Táncművészek Szövetsége májusban újraválasztott elnökségének és tiszteletbeli elnökségének levelet küldött, amelyben lemond a tiszteletbeli elnökségi tagságáról.

(Kiemelt kép: Novák Ferenc Tata. Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Legnépszerűbb cikkeink