Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Új vereség, új elvek

Létrehozva:

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke megérkezik sajtótájékoztatójukra a testület ülésének szünetében Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. június 1-jén. | Fotó: MTI / Kovács Attila

A szocik vezetőinek eszük ágában sincs elmondani, komoly rutint szereztek a vereségekben és a korábbi elvek feladásában.

Sokat változott a Magyar Szocialista Párt vezetésének álláspontja a választási vereséggel kapcsolatban 2014 óta. Igaz, az eltelt időszakban volt alkalmuk tanulni bőven: három kétharmados Fidesz-győzelemmel a hátuk mögött rutinos vesztesnek számítanak.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes a 2014-es vereséget követően – igaz, akkor még nem volt a pártszervezet csúcsán – a 168 órának úgy nyilatkozott: „A szocialista pártnak még nem volt olyan vezetője, aki egy elvesztett választás után trükközni kezdett volna a lemondással, hímezett-hámozott.” A 2022-es, megsemmisítő vereség után kíváncsiak voltunk: érvényesek-e még a korábbi, markáns elvek. Kerestük az MSZP vezetőit, hogy a fenti mondat tükrében most „hímeznek-hámoznak”, vagy egyből lemondanak vezető tisztségükről. Választ nem kaptunk.

Így kénytelenek vagyunk a két társelnök napokban tett nyilatkozataiból kiindulni. Tóth Bertalan az ATV Egyenes beszéd című műsorában nem „hímezett-hámozott”, hanem kerek perec megmondta: nem merült fel lemondásának szükségszerűsége. Igaz, igyekezett ennek súlyát azzal elvenni, hogy egyetlen másik, az összefogásban, vagyis a hatalmas vereségben érdekelt ellenzéki erő vezetője sem adja vissza megbízatását. (Ez persze csak részben igaz: Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke bejelentette, hogy távozik pártja éléről.)

Kunhalmi Ágnes, az MSZP másik társelnöke ugyancsak az ATV műsorában jelentette be: „Az MSZP-ben indul a tisztújítás. A húsvét után az első választmányunkon már a tisztújítás folyamatát vázoljuk fel. El fogja dönteni az MSZP és a közössége azt, hogy kivel szeretné folytatni.” Vagyis önként esze ágában sincs távozni – ahogy azt 2014-ben még elvárta másoktól.

Az ellenzéki pártvezetők szinte mindegyike Márki-Zay Pétert, az összefogás miniszterelnök-jelöltjét okolja a katasztrofális vereségért, Márki-Zay pedig bejelentette: nem veszi fel listavezetőként megszerzett mandátumát, hanem visszatér hódmezővásárhelyi polgármesterségéhez.

Legnépszerűbb cikkeink