Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Putyin elintézte: bővül a NATO

Létrehozva:

A finnek immár hivatalosan a katonai védelmi szövetség tagjai akarnak lenni. Felkészül: Svédország.

Bár dinamikusan változik a Kreml magyarázata Ukrajna lerohanásának okáról, viszonylag sokáig tartotta magát az a magyarázat, miszerint meg kell akadályozni a NATO közeledését az orosz határhoz. Sőt, elhangzott: az észak-atlanti szövetség átverte Moszkvát, mert a ’90-es évek legelején azt ígérték még az oroszoknak, hogy nem terjeszkednek Kelet felé. (Erről semmiféle írásos bizonyíték nincs. Ahogy Ukrajna lehetséges NATO-tagsága is ordas hazugság: a katonai szövetség még 2008-ban – Orbán Viktor tiltakozása ellenére – elvetette Ukrajna felvételét. Ez a kérdés azóta szóba sem került.)

Az orosz agresszió és a háború eszkalálódásának lehetősége azonban a finneket ébresztette rá: garantált biztonságuk érdeke megéri történelmű gyökerű semlegességük feladását. Finnország már megtapasztalta, milyen hadat viselni az oroszok ellen – és nem kívánja magányosan megismételni ezt. A közvélemény-kutatások szerint a finn társadalom kétharmada támogatja a NATO-csatlakozást – ennek fényében a Sanna Marin miniszterelnök hivatalosan is benyújtotta országa felvételi kérelmét a védelmi szövetségbe.

Moszkva természetesen azonnal reagált a hírre: Dimitríj Medvegyev, miniszterelnök, aki korábban 4 évig Putyint „helyettesítette” az elnöki poszton kijelentette: katonai provokációnak tartják Finnország csatlakozási kérelmét. Szerinte ez a lépés lehetőséget teremt a háború – nyugatiak általi – kiszélesítésére, ami könnyen nukleáris csapás-váltáshoz vezethet, aminek következményei az egész bolygó sorsára nézve beláthatatlanok.

Moszkva feje azonban nem csak a finnek miatt főhet: az ukránok elleni agresszió a svédeket is ráébresztette arra, hogy érdemes a függetlenségüket finn mintára feladni, cserébe a NATO védelméért.

Az orosz agresszió eredményeként – a finnek esetleges és nagyon valószínű felvétele esetén az eddigi duplájára nő a közvetlen NATO-orosz határ hossza. Emellett a két északi ország belépésével a Balti-tenger lényegében a NATO beltengerévé válik. Így a katonai szövetsége érdemben tudná korlátozni az orosz északi flotta mozgását. A szövetséghez a finnek fejlett tengeri flottájukkal tudnak majd hozzájárulni.

Vlagyimir Putyin válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha a szuverén Finnország saját döntése alapján valóban belép a NATO-ba.

Legnépszerűbb cikkeink