Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az utolsó csata jöhet Mariupolban

Létrehozva:

ÜRES VIZES PALACKOKAT CIPEL EG EGY FÉRFI MARIUPOLBAN | FOTÓ: ILYA PITALEV – SZPUTNYIK VIA AFP

A kelet-ukrajnai városban fogytán van a lőszer is, a várost védő ukrán tengerészgyalogosok fele elesett, már a tüzérek, a szakácsok és a zenekar tagjai is harcolnak.

→ A mai lesz valószínűleg az utolsó ütközet, amit vívunk, mivel a lőszer kifogyóban van – olvasható az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár Facebook-bejegyzésében. A küszöbön álló vereség az ukrán katonák számára a halált vagy a fogságot jelenti. Azt írták, hogy mindent megtettek az ostrom eddigi 47 napja alatt azért, hogy megvédjék a várost, az oroszok bekerítették őket, a dandár több mint fele sebesült, akinek nem szakadt le a végtagja, az visszatért harcolni, de már egyébként is mindenkit bevetettek. A harcokat most tüzérek, rádiósok, sofőrök és szakácsok vívják, még a zenekar is harcol. A tengerészgyalogosokat visszaszorították a városban lévő Azovmash gyárba. A BBC hozzátette, hogy a poszt hitelességével kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

→ Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap azt mondta, hogy Mariupolban már több tízezren haltak meg. A kikötővárost korábban az ukrán elnök „a háború szívének” nevezte, szerinte tárgyalási pozíciójuk attól függ, hogy a keleti régiókban – a Donyec-medencében és Mariupolban – mennyire tudják visszaverni a támadásokat. Később egy másik beszédében azt mondta: az ukrán erők véget vethetnének Mariupol orosz ostromának, ha nehézfegyverekkel látnák el őket.

→ Az Egyesült Államok nem erősítette meg, hogy az oroszok vegyi fegyvereket vetettek volna be Mariupolban, de korábban már figyelmeztette az ukránokat ennek eshetőségére. Az Egyesült Királyság közölte, hogy partnereivel együtt dolgozik a jelentések kivizsgálásán, miszerint hétfőn valamilyen vegyi anyagot tartalmazó támadás történt.

→ Szlovákia tárgyalásokat folytat MiG-29-es vadászgépeinek Ukrajnának történő esetleges átadásáról. Eduard Heger kormányfő elmondta: egyeztetések zajlanak azzal kapcsolatban, hogyan védenék meg a szlovák légteret, ha átadják Ukrajnának a vadászgépeket. Az álláspontjuk kialakítása után kezdik meg a tárgyalásokat az ukrán féllel a gépek átadásáról. Mindenképpen le akarják cserélni a szovjet gyártmányú gépeket, mivel egyrészt szabadulni akarnak az orosz függőségtől, másrészt nem is lehet őket harcképes állapotban tartani Oroszországgal fenntartott kapcsolat nélkül. Pozsony az elmúlt napokban már végrehajtott egy hasonló cserét: S-300-as légvédelmi rendszert küldtek Ukrajnának, amiért Szlovákia amerikai Patriot rakétarendszert kap.

→ A Rheinmetall 50 használt, a hadrendből kivont Leopard 1 harckocsit készül szállítani Ukrajnának. A cég az első harckocsikat hat héten belül, a többit pedig a következő három hónapban szállíthatná, ha zöld utat kap a német kormánytól. A német hadiipari cég vezérigazgatója, Armin Papperger szerint az ukrán katonákat néhány napon belül ki lehetne képezni a Leopard 1-re, ha képzett katonákról van szó. A harckocsik mellett 60 Marder páncélozott csapatszállítót is kaphat az ukrán haderő.

→ Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról, jóllehet a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán” – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell szerint az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra. Borrell hangsúlyozta, hogy Oroszország ukrajnai háborúja „horrorisztikus” és Oroszországot nevezte meg felelősnek a globális élelmiszerválságért. Borrell azt is közölte, hogy a tagállamok egybehangzó szavazása eredményeként az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást. „Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában” – mondta.

→ Hosszas vizsgálatot követően kiutasítottak Franciaországból hat kémkedéssel gyanúsított orosz állampolgárt – közölte a francia külügyminisztérium. Mind a hat orosz „diplomáciai vonalon” dolgozott, és „nemzeti érdekeinkkel ellentétes” tevékenységet folytattak; a kémeket vasárnap leplezték le a titkosszolgálatok. Franciaország egy hete jelentette be, hogy kiutasít 35 orosz diplomatát és akkor is hasonló indokot hoztak fel, mint a hat kém esetében. Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt hasonló intézkedésekről döntött több európai ország az elmúlt hetekben.

HVG / MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink