Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Árulástól túszejtésig

Létrehozva:

LÖVÉSZÁROK HARKIVTÓL KELETRE, 2022. MÁRCIUS 31-ÉN | FOTÓ: FADEL SENNA – AFP

Zelenszkij árulást gyanít; túszokat vittek magukkal a Csernobilból elvonuló oroszok; veszélyben a vallásszabadság az agresszorok által elfoglalt területeken; az amerikaiak szerint elhúzódhat a háború – ezt történik Ukrajnában.

 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében, amelyet ismét az ország lakosságához intézett, azt mondta: a hadihelyzet az ország keleti és déli részén továbbra is nehéz. Az orosz erők nemcsak a Donbasz régiónál, hanem Mariupol város körül is csapatösszevonást hajtanak végre, az elvonulás máshonnan csak taktika volt – mondta Zelenszkij, aki azt is bejelentette, hogy felmentette a nemzetbiztonsági szolgálat két magas rangú tagját, mert szerinte árulók. „Nincs most időm foglalkozni minden árulóval, de mind el fogják nyerni büntetésüket” – jelentette ki.
  • A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a háború kezdete óta ez volt az első ismertté vált belső konfliktus az ukrán vezetésen belül.
  • Csütörtök este több ukrán vezető tisztségviselő kijelentette: az orosz erők úgy hagyták el a csernobili atomerőmű térségét, hogy túszokat vittek magukkal. Az Enerhoatom állami atomipari vállalat saját alkalmazottaira hivatkozva azt állítja, hogy az oroszok az ukrán nemzeti gárda tagjait vitték el túsznak, akiket már február 24-e óta fogva tartottak Csernobilban. Azt nem tudták megmondani, hogy hány ilyen gárdista van.
  • Az amerikai védelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők kelet-ukrajnai összevonása és az ottani szilaj ukrán ellenállás a háború elhúzódását vetíti előre. John Kirby szóvivő szerint ennélfogva a háború nem csak hetekig, hanem sokkal tovább tarthat.
  • A legmagasabb rangú ukrán katolikus püspök, Borisz Gudziak érsek egy csütörtöki virtuális konferencián arra hangot adott annak a félelemnek, hogy ha Oroszországnak a háborúban sikerül leigáznia Ukrajnát, akkor fel fogja számolni az ország vallási kisebbségeinek szabad hitéletét. Szerinte a katolikusok, a moszkvai pátriárkától elszakadt, majd a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka fennhatósága alá került ortodoxok és a muszlim krími tatárok vannak veszélyben. Véleményét azzal támasztotta alá. hogy az oroszok, amikor csak megszállták Ukrajnát az elmúlt 250 évben, mindig „megfojtották” a katolikusokat. A muszlimokat illetően szerinte a krími tatárok hitélete van veszélyben, ők már azóta is szenvedtek, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a félszigetet – mondta a püspök, aki beszélt arról is, hogy jelentések szerint a megszálló orosz erők megrongáltak két holokausztemlékművet, és hogy Oroszország hamisan nevezi Ukrajnát náci államnak.
  • A Nemzetközi Vallásszabadság Amerikai Bizottsága nevű intézmény a hónap elején megállapította: a vallásszabadság elleni, a Krímben és a szakadár kelet-ukrajnai területeken tapasztalható orosz agresszió arra utal, hogy ez lesz a sorsa azoknak a területeknek is, amelyeket Oroszország még bekebelez Ukrajnában – jegyezte meg az AP hírügynökség.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink