Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kitöltött szavazólapokat dobtak ki Erdélyben

Létrehozva:

Forrás: Punctul.ro

Kitöltött szavazólapokat és borítékokat égettek el részben és dobtak ki Marosvásárhely mellett. A 25-30 szavazólapot építési hulladékok között találták meg. Az eset felveti a kérdést, hogy a levélszavazatok mennyire alkalmasak betölteni funkciójukat és garantálni a voksolás tisztaságát.

A kidobott dokumentumokról felvétel is készült, amin látni, hogy már kitöltött szavazólapokat dobtak ki, amin az ellenzékre és a Mi Hazánk mozgalomra adtak le voksokat. A szavazólapok mellett láthatóak a borítékok is, amikben azoknak el kellett volna jutniuk a szavazatszámláló központokba. A csomagot szerda este találták meg. A Maros Megyei Rendőrség csütörtök délelőtt megvizsgálta a helyszínt és összegyűjtötte a bizonyítékokat. A felvételt készítő és nyilvánosságra hozó Punctul.ro helyi hírportál kisfilmet tett közzé a rendőrségi helyszínelésről is.

A levélszavazatokkal való visszaélés gyanújára okot adó vajdasági esetről írt a múlt héten a 444.hu. Beszámolójuk szerint a Vajdaságban aktivisták vették át a postától a levélszavazatok kiszállítását, sok helyen az aktivista jelenlétében töltették ki a szavazólapokat, illetve az aktivista vállalta, hogy leadja a beborítékolt szavazólapot. A portál állítása szerint az aktivisták Fidesz-közeli civil szervezetekhez köthetők, miközben egyes civilek nem kapták meg a szavazólapjukat.

Az ellenzék a hírre reagálva az összes levélszavazat megsemmisítését követeli. Márki-Zay Péter közleményében azt írja a fideszesekről, hogy ők „a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint szervezett provokációról van szó. Közösségi oldalán a szervezet „elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó. Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot”.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az ügyben büntetőfeljelentést tesz. Közleményükben azt írják, „Erdélyben egyszerűen megsemmisítették az ellenzékre leadott szavazatok egy részét. A levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa”.

A Fidesz csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a baloldal az esettel „most a külhoni magyarok szavazatainak megsemmisítését akarják elérni”.
A Nemzeti Választási Iroda ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyben és további tájékoztatást ígértek az eljárás későbbi szakaszában.

MTI / 24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink