Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kétnyelvű táblák miatt áll a bál Marosvásárhelyen

Létrehozva:

A Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! csoport és a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája felszereli az ötvenedik kétnyelvű utcanévtáblát az erdélyi Marosvásárhelyen 2015. március 27-én. | Fotó: MTI / Boda L. Gergely

A kék színű táblákon felül románul, alul pedig magyarul szerepel fehér betűkkel az utca neve.

Marosvásárhely polgármesteri hivatala elkezdte kétnyelvűekre cserélni a város utcanévtábláit, de Dan Tanasa, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője máris panaszt tett az illetékes hatóságoknál a vélt törvénysértés miatt.

Soós Zoltán független polgármester az MTI-nek adott nyilatkozatában a normalitás jelének tekintette, hogy egy több éve érvényben levő tanácshatározat alapján nekiláttak az utcanévtáblák lecserélésének.

A kék színű táblákon felül románul, alul pedig magyarul szerepel fehér betűkkel az utca neve, és a tábla jobb oldalán azt is feltüntették, hogy milyen házszámok találhatók a következő utcasarokig. A kétnyelvű utcanévtáblákra a magyar feliratok és a magyar szimbólumok ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasa hívta fel a figyelmet kedden az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében.

Az AUR parlamenti képviselője szerint jogerős bírósági ítélet helyezte 2019 áprilisában hatályon kívül a marosvásárhelyi önkormányzati testület kétnyelvű táblákról szóló határozatát, a mostani akciót pedig szerinte nem előzték meg a szükséges törvényes lépések.

A képviselő úgy vélte: Soós Zoltán és az RMDSZ-es városvezetés a sikertelenségét akarja azzal leplezni, hogy „visszatér az egyetlen témájához”, a közterületek kétnyelvű megjelöléséhez.

„Megengedhetetlen, hogy egy reformot és modernizációt remélő városban ugyanazokba az RMDSZ-es fogyatékokba ütközzünk, ahol a szobrok költöztetése, az utcák újranevezése, és az utcanévtáblák kihelyezése az egyedüli megvalósítások, míg a város román lakosai kénytelenek jó képet vágni a Soós úr által kijelölt kék sarokban” –  írta a képviselő. Reményét fejezte ki, hogy elszigetelt esetről van szó, és nem akarják megint az örökös etnikai küzdelmekbe temetni a várost az érzékenységek felszításával.

Soós Zoltán a képviselő bejegyzésére reagálva közölte: Tanasa és társai abból élnek, hogy szítják a nemzetiségek közötti feszültséget. „Mi nem fogunk ettől elállni, ha kell hozunk újabb tanácshatározatot, amely alapján folytatjuk a kétnyelvű táblák kihelyezését, hiszen ez a normalitás Marosvásárhelyen” – mondta.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot.

Legnépszerűbb cikkeink