Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szerdáig lehet regisztrálni levélszavazásra

Létrehozva:

A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án. | MTI Fotó: Kovács Tamás

Már csak egy hétig, jövő szerdáig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Egyúttal kérik a választókat, hogy az ukrán háború miatt fokozottan figyeljék a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint az NVI aktuális tájékoztatását a külképviseleti szavazással kapcsolatban.

Az Iroda továbbra is a választások előkészítésén dolgozik a kialakult helyzet ellenére. Közvetlenül és folyamatosan egyeztet a KKM illetékeseivel, szükség esetén közösen intézkednek a külképviseleteket érintő, választással kapcsolatos lépésekről – áll az Iroda honlapján.

Jelenleg 444 182 választópolgár szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, ahol azt tartják nyilván, hogy melyik országba kéri a szavazó az értesítést a névjegyzékbe vételről. Közülük a legtöbben romániai (191 186), illetve szerbiai (67 730) címet adtak meg. Németországot 5052-en, az Amerikai Egyesült Államokat 1761-en, Kanadát 1330-an, Nagy-Britanniát 1142-en, Svájcot 1058-an, Ausztráliát 797-en, Svédországot 685-en, Magyarországot pedig 2680-an jelölték meg értesítési címként. Kettős állampolgárságot tiltó országot 23 061-en adtak meg, 143 071-en pedig e-mailes elérhetőséget jelöltek meg.

A tavaszi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezendő országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez regisztrálniuk kell az NVI-nél, majd az iroda levélben juttatja el számukra a szavazási iratcsomagot arra a címre, amelyet a regisztrációs kérelemben megjelöltek. A csomagban kiküldött országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjaival levélben adhatják le voksaikat. 

A korábbi regisztrációk 10 évig érvényesek, és szavazat leadásával újraindulnak. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak.

A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

Az időközben esetlegesen megváltozott adatokat érdemes bejelenteniük azoknak a választóknak, akik korábban már regisztráltak, például ha elköltöztek. A határon túli szavazóknak be kell jelenteniük külföldön az illetékes konzulátuson vagy Magyarországon a fővárosi kormányhivatalnál, ha magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélszavazásra jogosult rokonuk elhalálozott, az elhunyt ugyanis csak így tud lekerülni a jogosultak névjegyzékéről.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink