Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rubel nélkül nincs gáz

Létrehozva:

OROSZ GÁZELOSZTÓ ÁLLOMÁS | FOTÓ: VITALIJ ANKOV – SPUTNIK VIA AFP

Elzárhatja a gázcsapokat Oroszország, ha a nyugati országok nem hajlandóak rubelben fizetni érte a Kreml szóvivője szerint. Foszforbomba bevetésével vádolja az oroszokat az ukrán elnök, béketárgyalásokat kezdeményez az ENSZ-főtitkár. Helyzetjelentés az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

→ Heves harcok dúlnak Csernyihiv, Szumi, Harkiv városoknál, a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában. Kijev északi részét továbbra is az orosz erők ellenőrzik, és Irpinynél is folytatódnak az összecsapások. Az ukrán csapatok visszafoglalták az orosz csapatoktól a főváros határában fekvő Irpinyt, ennek ellenére „nagyon nehéz a helyzet”, fogalmazott hétfő éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Egyúttal foszforbomba bevetésével vádolta meg Oroszországot. A vád már korábban is felmerült harkivi bevetéssel kapcsolatban.

→ Nem hajlandók rubelben fizetni az orosz földgázért a világ legfejlettebb gazdaságait összefogó G7 országai, közölték hétfőn. Egybehangzó véleményük szerint Moszkva erre vonatkozó lépése az érvényes földgázszállítási szerződések „egyoldalú és egyértelmű megsértése” volt. Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő az esetre reagálva az amerikai PBS televíziónak hétfő éjszaka úgy nyilatkozott, hogy nem tudja megmondani, mi fog történni, ha nem fogadják el a nyugati országok ezt a feltételt. „Nincs fizetés, nincs gáz” – válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy elzárja-e a gázcsapokat Putyin akkor, ha a a nyugati országok ragaszkodnak ahhoz, hogy ne rubelben fizessenek. 

→ Oroszország csak abban az esetben vetne be atomfegyvert, ha a létében fenyegetné veszély, és „akármilyen legyen is az ukrajnai hadművelet kimenetele”, erre nem lehet szükség, erősítette meg Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfő éjjel a PBS amerikai televíziónak adott interjújában. Mint elmondta, Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság illetékességét, valamint, hogy az orosz erők nem támadnak polgári lakóházakat.

→ A brit hírszerzés friss jelentése szerint a Wagner orosz magánbiztonsági cég jelentős erőket vezényelt Kelet-Ukrajnába. Ezer fegyveresről is szó lehet, akiket magas rangú parancsnokok irányítanak.

→ Tűzszüneti megállapodásról kezd tárgyalásokat Martin Griffiths, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekért felelős helyettese. Griffiths már kapcsolatba is lépett a harcban álló felekkel, miután António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn kezdeményezte a humanitárius célú tűzszünet megteremtését, hogy segélyt juttassanak el a rászorulókhoz az egy hónapja orosz támadás alatt álló Ukrajnában, és érdemi tárgyalások kezdődhessenek a háború befejezéséről.

MTI / 444 / PH

Legnépszerűbb cikkeink