Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elmarad a V4-es találkozó

Létrehozva:

A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közzétett képen Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j), Peter Gajdos szlovák (j2) és Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter (j3), valamint Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter a visegrádi négyek védelmi minisztereinek értekezletén a csehországi Ostravában 2019. szeptember 20-án. | Fotó: MTI / HM / Dévényi Veronika

Elmarad a V4 védelmi minisztereinek találkozója, amelyet március 30-án és 31-én tartottak volna Budapesten. A hír nem váratlan, hiszen a lengyel és a cseh miniszter már korábban lemondta a megbeszélést.

A szlovák védelmi minisztérium előzetes tájékoztatása szerint a Visegrádi Négyek védelmi minisztereinek találkozójára azért nem kerül sor, mert korábban Lengyelország és Csehország is lemondtam, amiért a magyar kormány nem támogatta az Oroszország elleni szankciókat.

A Gazeta Wyborcza című lengyel vezető napilap kormányzati forrásokra hivatkozva hétfőn írta meg, hogy Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter lemondta részvételét az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos magyar retorika miatt, Jana Černochová cseh védelmi miniszter szintén pedig pénteken mondta le részvételét, miközben az Európai Unió vezetői Brüsszelben tanácskoztak az ukrajnai helyzetről.

„Nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” – írta Twitterén Černochová, azt is megjegyezve, hogy április 3-án választások lesznek Magyarországon, és ő nem akar részt venni a kampányban.

Hétfő este a szlovák védelmi minisztérium az euractiv.sk-val közölte, hogy várhatóan elmarad a találkozó, ami valójában indokolt, hiszen a négy résztvevő közül kettő nem képviselteti magát, így pedig nehéz lenne V4-es eseménynek nevezni a magyar és a szlovák védelmi miniszter megbeszélését, ugyanakkor az Euractiv az nem csupán a „négy országot tömörítő erős csoport” két tagjának távolmaradását, hanem a V4-en belüli egység hiányát is megemlíti az okok között.

Az nyilvánvaló, hogy az álláspontok nem egyeznek, hiszen Magyarország, bár megszavazta mind a négy, Oroszországgal szemben bevezetett szankciócsomagot, ellenzi az energiaimportot sújtó intézkedéseket, és kijelentette, hogy nem enged át fegyvereket a magyar–ukrán határon.

A portál cikkének megjelenése után a magyar védelmi minisztérium megerősítette, hogy a találkozót lemondták, és „a személyes találkozót egy későbbi időpontban tartják meg”, Wojciech Skurkiewicz lengyel miniszterhelyettes a Rádióinformációs Ügynökségnek azt mondta, hogy nem ad okot optimizmusra, ami a V4-ek körül zajlik.

Euractiv / PH

Legnépszerűbb cikkeink