Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egységben a NATO-tagállamok

Létrehozva:

JENS STOLTENBERG EGY NORVÉG KATONAI REPÜLŐTÉREN JÁRT A MAI NAPON | FOTÓ: ANNIKA BYRDE – EPA-MTI

Az észak-atlanti szövetség támogatja Ukrajnát, de fontosnak tartja, hogy a háború ne terjedjen tovább. Megerősítik a szövetség keleti határait. Orbán Viktor és Szijjártó Péter már be is jelentette, hogy újabb NATO-katonák érkeznek hazánkba.

A NATO tagállamai megerősítették egységüket Oroszországgal szemben és Ukrajna további támogatása mellett – mondta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti katonai szövetség főtitkára Brüsszelben, a NATO rendkívüli csúcstalálkozója után.

A tagországok vezetői arról döntöttek, hogy további, főként védelmet biztosító eszközök, köztük nukleáris, biológiai, vegyi és kiberfenyegetések elleni védelmet szolgáló eszközök, valamint tank- és légitámadást elhárító rendszerek és drónok biztosítanak Ukrajnának.

Határoztak arról is, hogy a NATO megerősíti a szövetség keleti szárnyát, és új, többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, gyors reagálású erők negyvenezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt.

Egyetértettek, hogy el kell kerülni, hogy a háború Ukrajna határain túlra terjedjen. A szövetség világossá tette: nem részese a konfliktusnak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába.

A NATO-csúcs résztvevői nyilatkozatot adtak ki, amelyben feltétel nélküli támogatásukról biztosították Ukrajnát, és felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vessen véget az egy hónapja megkezdett inváziónak. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson, megismételte az Ukrajna feletti repülési tilalmi zónára vonatkozó kérését, valamint egyszázalékos eszköztámogatásra kért ígéretet a NATO-tagállamok vezetőitől.

„A háború alatt a legrosszabb az, hogy nem kapunk egyértelmű válaszokat a segítségkérésekre” – fogalmazott Zelenszkij, aki szerint a NATO cserbenhagyta Ukrajnát, az ország ugyanis kérése ellenére nem kapott egyetlen vadászgépet sem.

Orbán Viktor videónyilatkozatban mondta el, hogy a NATO-csúcson sikerült a magyar álláspontot érvényesíteni, Magyarország nem küld katonákat és fegyvereket Ukrajnába, de hazánkba is települnek védelmi célzattal NATO-erők. „Várjuk őket, jönnek törökök, olaszok és horvátok, valamint lesznek amerikaiak is” – mondta a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy a külföldről érkező NATO-egységek egy már létező magyar vezetésű zászlóalj-harccsoporthoz csatlakoznak. Eddig öt ország – az Egyesült Államok, Törökország, Horvátország, Montenegró és Olaszország – jelezte csatlakozási szándékát, Szijjártó szerint néhány száz katonával, akik a Dunántúlon fognak állomásozni.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink