Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Amit a matracokról mindenkinek tudnia érdemes (×)

Létrehozva:

A kellemes pihenés a jó közérzet alapja. Ha jól szeretnénk aludni, szükségünk van egy megfelelő matracra, a kiválasztás azonban nem egyszerű. Cseppet sem biztos, hogy a drágább termékek jobb minőséget képviselnek, ráadásul léteznek típusok, amelyek egyesek számára szinte tökéletesek, mások pedig hallani sem akarnak róluk. Az alább írásban megkíséreltük összegyűjteni a matracokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Milyen fajta matracok léteznek?

Számos különböző típussal találkozunk. A töltőanyag tulajdonságai meghatározhatják, mennyire lesz komfortos számunkra a matrac, így érdemes figyelmet fordítani rájuk.

Elsőként a rugós matracokat kell említeni, amelyek különböző szerkezetekkel rendelkeznek. A régi típus az úgynevezett bonell-rugós változat, amelytől érdemes óvakodni. Az ilyen rugók összefűzött acélspirálok, amelyek formakövetésre gyakorlatilag alkalmatlanok. Velük ellentétben a zsákrugós változatok sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek. Esetükben a rugók különálló zsákocskákban találhatók, vagyis alkalmasak a formakövetésre és képesek alkalmazkodni a test formájához. Minőségüket elsősorban a rugók és zsákok felett elhelyezett rétegek minősége határozza meg.

Fontos és keresett kategóriát jelentenek az úgynevezett hideghab matracok is. Jó szellőzéssel rendelkeznek, egyes változataik kifejezetten kedvező áron vásárolhatók meg, ezeknek köszönhetően jó ár-érték aránnyal szoktuk jellemezni őket. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a különböző termékek minősége erősen különböző lehet. A jobb hideghab matracok zónákra vanna osztva, a még jobbak pedig nagy rugalmasságú HR és/vagy nagy sűrűségű HD anyagból készülnek.

Természetesen nem hagyhatjuk ki a sorból a memóriahab matracokat sem. Talán ezek a leginkább megosztó matracok. Egyesek imádják a süppedő érzést, mások túlságosan fojtogatónak találják. Az azonban tényszerű, hogy ennek az anyagnak kimondottan rossz a szellőzése, ezért könnyen megizzadhatunk rajta.

Szót érdemelnek a biomatracok is, noha a sikerük és a jövőjük igencsak megkérdőjelezhető, legalábbis azoknak a típusoknak, amelyek ma a kereskedelmi kínálatban megtalálhatók. A legtöbb esetben kókusz vagy latex matracokat sorolunk ebbe a kategóriába; noha a kókusz természetes anyag és így környezettudatos választást jelent, sajnos további előnyös tulajdonság nem említhető mellette. A latex matracok esetében a szellőzéssel lehet gond, különösen abban az esetben, ha a gyártó szintetikus latexet alkalmaz, persze így már nem is beszélhetünk bio termékről.

Kemény vagy lágy? Egyik sem!

Sokan úgy gondolják, hogy a legkeményebb matracokon aludni a legegészségesebb, míg a puhák kényelmesek, de nem tesznek jót. Ez a megközelítés nem túl szerencsés, hiszen a kifejezetten kemény matracok oldalfekvésben nem képesek megfelelően támasztani a gerincoszlopot, esetükben a fő nyomáspontok a vállakra és a csípőre helyeződnek. Eközben a gerinc nem kap támasztást, így gyakorlatilag csak lóg a levegőben és feszül. Ez azzal jár, hogy az agyunk felébreszt bennünket, hogy forduljunk a másik oldalunkra. Emiatt többszöri alkalommal megszakad az alvás folyamata, reggel pedig fáradtan ébredünk. A túlzottan puha matracok sem jelentenek jobb választást, amelyek alkalmatlanok a gerinc megfelelő támasztására. Ki lehet jelenteni, hogy a félkemény matracok jelentik a legszerencsésebb választást.

Legnépszerűbb cikkeink