Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Miért ilyen népszerűek az iPhone készülékek?

Létrehozva:

2021 top 10 készülékeinek listáján 7 iPhone is modell szerepel. Sokan ezért vesznek Apple okostelefont, mert nagyszerű fotókat és videókat lehet vele készíteni, stabilan működik, tökéletes az összhang a gyártó többi eszközével, könnyen kezelhető, és használtan is megéri az árát, sőt. Könnyen kezelhető, stabil az operációs rendszer, kiváló a fotó- és videóminőség, kompatibilis az Apple más eszközeivel – ez az iPhone népszerűségének titka.

Aki valaha már használt iPhone-t, az rendszerint nem vált más okostelefonra, és ez így van azóta, amióta megjelent az első darab. Amikor pedig az Apple új modellt jelent be, sokan lecserélik az éppen aktuális iPhone készüléküket az újra. De azok sincsenek kevesen, akik ha használtan is, de mindenképpen iPhone-t vásárolnak első vagy sokadik telefonnak. 

Egy biztos: amikor az Apple piacra dobta a világ első érintőképernyős, billentyűzet nélküli okostelefonját, nem csak új termékkategóriát alkotott, hanem valóságos technológiai és információs forradalmat indított el. 

Mit gondolnak a felhasználók az iPhone-ról?

Az egyik markáns vélemény az, hogy már nem elérhetetlen a iPhone készülék. A 8-as bevezetése óta nagymértékben csökkent az ára, ezért manapság – különösen korábbi típusok vásárlásakor – már nem számít luxusnak egy darab beszerzése. Különösen, ha a használt cikkek piacán, például a Vaterán veszed meg a telefont, hiszen akár az eredeti ár feléért is megkaphatod.

Akadnak, aki úgy vélik, hogy amit kínál számukra az iOS operációs rendszer, az pontosan megfelel az igényeiknek. Sok esetben ugyanis az iOS stabilabban működhet, mint az Android, többek közt azért is, mert nem évente 30-40 új modellre kell fejleszteni, hanem gyakorlatilag néhány különböző típusra szabják az operációs rendszert.

Sok iPhone felhasználó nyilatkozik úgy, hogy a készülék és az operációs rendszer könnyen kezelhető, a műveletek egyszerűen elvégezhetők, a funkciók kézre állnak, és észszerűek a telefon megoldásai. A készülékekkel a legfontosabb dolgok lebonyolíthatók.

Van, aki számára az az elsődleges szempont, hogy iPhone-nal minőségi képeket és videókat tud készíteni, majd azokat különböző applikációkkal nagyszerűen meg tudja szerkeszteni.

Az iPhone helye más okostelefonokhoz képest

Mára számtalan konkurenssel kell számolnia az Apple-nek a mobiltelefonok piacán, és sokak szerint a vállalat az évek alatt elvesztette vetélytársaival szemben azt a termékelőnyt, amit az első telefonok megjelenése esetén jellemezte. Akad, aki szerint túlárazott készülékeket gyártanak, mások azért nem kedvelik, mert más rendszerekkel kevésbé kompatibilisek. Ennek ellenére Az Apple őszi eseménye, amelyen rendszerint új iPhone készüléket jelentenek be, mindig jelentős, és milliók kísérik figyelemmel.

Az adatok is egyértelműen alátámasztják, hogy az Apple még mindig piacvezető, és az iPhone a világ legnépszerűbb készüléke. A Counterpoint Research adatai szerint ugyanis a legtöbbet eladott okostelefonok 2021-es tízes toplistájának legtöbb helyét az iPhone foglalja el. Az első öt helyen csak iPhone található (iPhone 12, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 12 Pro, iPhone 11), de a nyolcadik és kilencedik helyen is iPhone-ok állnak (iPhone SE 2020, iPhone 13 Pro Max). A Samsung csak egyetlen modellel, a Galaxy A12-vel került fel a listára, a 6. helyre. A listán két Xiaomi modell is található, a Redmi 9A a 7. helyen és a Redmi 9 a 10. helyen.

Emiatt, ha használt telefon vásárlását tervezed, semmiképpen se hagyd ki a ki a szóba jöhető eszközök közül az Apple telefonjait. Az elsőre magasnak tűnő ár hosszú távon biztosan megtérül. Ráadásul, ha később mégis lecseréled másikra, kisebb „veszteséggel” teheted, mint ha új készüléket cserélnél le. Ma már kiváló ár-érték arányban juthatsz minőségi okostelefonokhoz, ehhez elég csak végigböngészned az online piacterek, például a Vatera Apple iPhone kínálatát.

Mit tudnak az iPhone legutóbbi generációi?

Az Apple az iPhone X-szel annak idején elég nagy kockázatot vállalt, úgy tűnt, mindent egy lapra tett fel. A 2017-ben piacra dobott iPhone X a megjelenésekor több szempontból is forradalminak számított: eltüntették róla a Touch ID-t és azzal együtt a jellegzetes kerek gombot, és gyakorlatilag egyetlen nagy képernyővé változtatták a készüléket. Mint kiderült, ez az eszköz lett egy új generáció első darabja.

iPhone 

Bekapcsoláskor már arcfelismerő rendszer várja a felhasználót. Az iPhone X ugyanazt az A11 Bionic rendszerchipet kapta meg, amit a 8-as és a 8 Plus modell. A készülék eleje és hátulja rozsdamentes acélból készült, így növelték a várható élettartamát. 

Az iPhone X az Apple addigi leggyorsabb telefonkészüléke lett, és itt jelent meg először az OLED-képernyő; a technológia lényege, hogy a képpontokat nem kell oldalról megvilágítani, emiatt a telefon keskenyebb és könnyebb lehet. Az OLED-nek köszönhetően az eszköz sötétben, félhomályban is tökéletesen használható.

Hátlapi duplakamerájának köszönhetően színvonalas, remek minőségű fotókat készíthetsz vele. 

iPhone 11

A 13. generációs iPhone 11 készüléket 2019 őszén dobták piacra, nagyjából egy időben az iOS13 operációs rendszer megjelenésével. A modell csúcskategóriás változatot is kapott iPhone 11 Pro néven, és háromféle tárhellyel – 64, 128 és 256 GB – indították útjára. 

A beépített A13 Bionic chipről a gyártó azt mondta, hogy a teljesítménye körülbelül 20%-kal, a hatékonysága pedig 30%-kal nőtt a korábbi A12-es chiphez képest.

Kijelzőjének mérete 6,1 hüvelyk (15,5 cm), amivel a telefon és tablet közé eső phablet kategóriába tartozik. A normál változat IPS LCD kijelzőt kapott, míg a Pro OLED-et, felbontása 1792×828. A 12 megapixeles 2 darab kamera közül az egyik széles, a másik pedig ultraszéles látószögű, ezért alkalmasabb panorámafotók, tájképek, belső terek fényképezésére. Sőt: a szenzorok és szoftveres megoldások arra is lehetőséget biztosítanak, hogy jobb éjszakai képeket készíts vele.

A szimpla iPhone 11 alapverzió a már ismert 5W-os töltőt kapta, a Pro pedig a 18W-os Lightning/USB-C-t, és a készülék gyorstöltésre, valamint Qi vezeték nélküli töltésre is alkalmas.

Az erősebb hátlapi üvegnek köszönhetően a modell jobban bírja a gyűrődést, mint a X-es.

iPhone 12

Az iPhone 12 és 12 Pro modellek megjelenésük után elképesztően népszerűek lettek, az egyik legsikeresebb szériává váltak az Apple történetében. 

Új chipet, A14-es típust kapott, ami állítólag még gyorsabb működést eredményez, bár a tesztek és a szakértők véleménye szerint az átlag felhasználó ebből nem sokat vagy éppenséggel semmit sem érzékel. Az akkumulátor továbbra is kiválóan teljesít, akkor is, ha játszol a készüléken, és a streamelés sem okoz gondot.

Maradt a már jól bejáratott OLED képernyő a megszokott minőséggel. A színek szépek, és sötétben még egy árnyalattal jobb fotók készíthetők, mint az iPhone 11-es modellel. A 12 Pro készüléken ráadásul a normál és az ultraszéles lencsék mellett egy portréoptika kis található, így az még magasabb színvonalat képvisel.

A 12-es széria összes darabja úgynevezett Ceramic Shield-kijelzőt kapott, ami elvileg jól véd az ütésekből, leesésekből eredő sérülések ellen. Az elő- és hátlapra merőleges lett oldalvonal, tehát ennek a készüléknek a szélei már nem gömbölyödnek: ez azt a célt szolgálja, hogy a sarkaknál való ütődések során kevésbé sérülhessen a kijelző.

iPhone 13

Ez most a legújabb modell, 2021-ben jelent meg. Az iPhone 13-as készüléket – ahogyan az lassan hagyománnyá válik az Apple-nél – eggyel erősebb chippel látták el az előző típusokhoz képest, A15-ös Bionic dolgozik benne.

A képernyőt védő kerámiapajzs állítólag még strapabíróbb lett, és IP68-as védelmet is kapott a készülék por és víz ellen.

A kamerák még jobbak, kisebb az előlapi kamerát tartalmazó notch, és már 128 GB-ra nőtt a legkisebb tárhely.

Az iPhone jelenlegi csúcsmodellje kapható Mini (5,4 hüvelyk) és Pro Max (6,7 hüvelyk) verzióban is. A Pro és a Pro Max modell megkapta a 120Hz-es kijelzőt, ami gördülékenyebben jeleníti meg a tartalmat, és a megjelenített tartalom függvényében tudja változtatni a képfrissítését 10Hz és 120Hz között, ezzel pedig az akkumulátor üzemideje javítható. (x)

Legnépszerűbb cikkeink