Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hogyan válasszunk megfelelő mosógépet?

Létrehozva:

Mosógép vásárláskor több dolgot is figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbb masinát vegyük meg. Íme egy kis segítség, hogy mi alapján keresgéljünk.

Alapvetően két típusú automata mosógép van a piacon, ez a felültöltős és az oldaltöltős mosógép. Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy e kettő közül melyik nekünk a legideálisabb. A felültöltős mosógépek helytakarékosabbak, azonban kevésbé energia- és mosószertakarékosak, és kevesebb ruha is fér beléjük (maximálisan 5-7 kg). Alkalmas lehet kisebb lakásokban, vagy olyanok számára, akik egyedül, vagy ketten élnek egy háztartásban. Az oldaltöltős mosógépek nagyobb helyet igényelnek, hajolgatni kell a ruhák kiemelése és berakása közben, plusz hely kell az ajtónyitásának is. Azonban beépíthetők, a tetejükre pakolhatunk, kihasználva a területet. Szóval valójában mégsem sokkal helyigényesebbek, inkább csak más az elrendezésük. Az elhelyezés kérdésénél ne felejtsük el számitásba venni, hogy legyen a közelben áram- és vízellátás, valamint legyen lehetőség a vízelvezetésre.

Mindkét típus különféle méretekben található meg. Az oldatöltős modellek esetében nagyobb lehet a választék mélység tekintetében, magasságuk és szélességük általában egységes (85×60 cm). A felültöltős típusok általános mérete 90x40x60 cm, de természetesen itt sem csak egy méret létezik.

A következő szempont a takarékosság kérdése. Áramfogyasztás, vízfogyasztás és mosószerfogyasztás. Az áramfogyasztást és a vízfogyasztást a gyártók minden esetben teljes töltetű pamut programra mérve, évi 220 mosással kalkulálják. Fontos elmondani, hogy ez egy átlag felhasználás, egyáltalán nem biztos, hogy a mi családunk esetében fedi a valóságot, összehasonlításra azonban tökéletesen alkalmas.

Érdemes alaposan megfontolni, milyen gépre van szükségünk. Kisebb háztartásban a nagy dobkapacitással rendelkező gépek kihasználatlanok maradhatnak, különösen abban az esetben, ha a gép nem rendelkezik súlyautomatikával. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a kisebb dobkapacitással rendelkező gépek gyakoribb használata több energiát emészt fel, mintha ritkábban mosnánk nagyobb mosógéppel.

Nem csak a családtagok számát kell figyelembe venni a választás során, hanem azt is, hogy van-e kisgyermek a családban, vagy van-e bárkinek olyan hobbija vagy munkája, mely több szennyessel jár. A ruháink mennyisége is számít; ha sok ruhánk van, ki tudjuk várni, hogy megteljen egy nagyobb gép. Érdemes megfontolt döntést hozni, hiszen jelentős megtakarítást érhetünk el a mosógép gazdaságos működtetésével.

Amennyiben nincs szárítógépünk, sőt, nem is igen van helyünk teregetni, akkor mindenképp válasszunk olyan gépet, amely magasabb fordulatszámú centrifugával rendelkezik. Természetesen, ha rendelkezünk szárítógéppel, akkor is érdemes megfelelő fordulatszámú gépet venni, hiszen a szárítógépnek sem tesz jót, ha csuromvizes ruhákkal pakoljuk meg őket. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy nem minden anyag bírja viseli jól a nagysebességű centrifugálást!

Lényeges szempont, hogy milyen programokkal rendelkezik a mosógép. Általában minden mosógépen van pamut és műszálas ruhák mosására alkalmas program, gyorsmosás és kímélő mosás. Nagyon hasznosak azonban az extra programok is. Ha például kisbaba van a családban, akkor nagyon praktikus az antibakteriális program, mely magas hőmérsékleten mos és tökéletesen kiöblíti a kicsik ruháit, hogy semmilyen baktérium, és vegyszer se maradjon bennük. Nagyon hasznos az a funkció is, amely érzékeli a betöltött ruhák súlyát, és ennek megfelelően adagolja a vizet és a mosószert. Az ilyen súlyautomata programok jelentős energiamegtakarítást jelentenek számunkra. Nagyon népszerű továbbá az időzítő, így szabadon választhatjuk meg a mosás kezdésének idejét.

Nem elhanyagolható a gép zajszintje sem, különösen családok esetén, vagy ha éjjel szeretnénk mosni. Egy átlagos beszélgetés 60 dB hangerővel bír, ehhez képest fontoljuk meg mosógépünk tolerálható zajszintjét is.

 

Kiemelt Kép: pixabay.com

Legnépszerűbb cikkeink