Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Azonnali tagságot kért az EU-ba Zelenszkij

Létrehozva:

Zelenszkij kivetítőn beszél az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén Brüsszelben 2022. március 1-jén | Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament

Volodimir Zelenszkij aláírta Ukrajna Uniós csatlakozási kérelmét az Európai Parlamentben hétfőn.

Az ukrán elnök videóüzenetben kérte az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel országát a tagjai közé.

Ukrajna eddig a Keleti Partnerség keretében működött együtt az EU-val, most egy lépéssel közelebb került az Európai Unióhoz. Zelenszkij hétfőn egy új, különleges eljárás lefolytatását kérte, amivel véleménye szerint lehetségessé válna számukra az azonnali uniós tagság.

A tagjelölti státusz megadását több uniós szerv és ország is támogatja, viszont Ukrajna tényleges uniós tagállammá válásáról kevesebb szó esik. Mint a magyar külügyminiszter bejelentette, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia hétfőn közös kezdeményezést tettek Ukrajna európai integrációjának elősegítéséért. Azt kérték, az ország minél előbb kapja meg a tagjelölti státuszt és az erről szóló tárgyalásokat is sürgették. Szijjártó Péter kedd reggel azt is közölte, Magyarország támogatja a javaslatot, így sietteti az eljárás megkezdését.

Az Európai Parlament (EP) kedden hasonló gesztust tett Ukrajna felé: arra kérték az uniós intézményeket, hogy törekedjenek Ukrajna tagjelölti státuszának megadására. „Az eljárást azonban továbbra is az Európai Unióról szóló szerződés vonatkozó cikkével összhangban és az adott ország érdemeit figyelembe véve kell lefolytatni” – hangsúlyozták, hozzátéve: addig is az EU–Ukrajna társulási megállapodás alapján folytatódhat az ország integrálása az uniós egységes piacba.

Az európai integráció hosszú folyamat. Egy az EU-hoz csatlakozni kívánó ország akkor válhat a blokk részévé, ha megfelel bizonyos gazdasági és politikai kritériumoknak, illetve az Európai Parlament és a tagállamok egyöntetűen jóváhagyják a kérelmét. Keddig öt tagjelölt, Törökország, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Albánia vártak felvételre. 

Így úgy tűnik, a vélemények nem Ukrajna uniós tagságáról oszlanak meg, hanem arról, hogy ez mikortól időszerű. A Bizottság korábbi elnöke José Barroso szerint nincs kétség afelől, hogy az EU a lehető leghamarabb integrálná Ukrajnát, a kérdés az, hogy hogyan és miként teheti ezt meg. „Indokolt lenne, ha az EU teljes mértékben támogatná Ukrajna csatlakozási törekvését, amikor erre készen áll” – mondta.

Hasonló nyilatkozatott tett Alexander de Croo belga szövetségi miniszterelnök is kedden. „Meg kell fognunk Ukrajna kinyújtott kezét, de  ha gyorsan akarjuk ezt, akkor a partnerség másik formáját kell megtalálnunk” – mondta.

MTI / Euronews / PH

Legnépszerűbb cikkeink