Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mi vagyunk a második legnagyobb célország

Létrehozva:

Ukrajnából érkezett menekültek a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án. | Fotó: Karancsi Rudolf

Eddig 104 ezren érkeztek Ukrajnából, és közülük több mint 80 ezer lehet olyan, aki kifejezetten a háborús veszély miatt jött Magyarországra – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiában.

Bakondi György az M1-en elmondta, hogy Lengyelország után Magyarországra érkezik a legtöbb ukrajnai menekült, és az ő ellátásuk, elhelyezésük fontos karitatív feladat. Ugyanakkor a magyar állam Kárpátalján is segít: „soha nem látott nagyságrendű” benzint és élelmiszert juttattak ki.

„Magyarország újra szembekerült egy olyan feladattal, amelyet egyszer már a délszláv háborús időszakban kipróbált, gyakorolt és elsajátított, csak itt egy jóval nagyobb nagyságrendről van szó” – mondta, hozzátéve, hogy az ENSZ előrejelzése szerint a háború miatt csak Magyarországra több mint 250 ezer menekült érkezhet.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is nyilatkozott, ismertetve, hogy minden olyan határátkelőhelyen, amelyeken keresztül az ukrán menekültek érkeznek, a feladat ugyanaz: az érkezők hosszabb várakozás nélkül tudjanak belépni és megkapják a megfelelő ellátást. Hozzátette, hogy a magyar hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket, hogy kiszűrjék azokat az embereket, akik veszélyt jelenthetnek a belső biztonságra.

Lengyelországba valóban nagyságrendekkel több menekült érkezett eddig, mint hazánkba, a lengyel határőrség közösségi oldalán közölte, hogy a háború kezdete óta már 453 ezren, csak kedden 98 ezren lépték át a határt. 

Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak szerda reggel adott interjúban elmondta, hogy a keddi adatok kétezer fővel alacsonyabbak, mint az előző napiak. Beszámolt arról, hogy a határ ukrán oldalán leegyszerűsítették az ellenőrzési eljárást, és rövidebb a várakozási idő.

„Meg kell tenni mindent, hogy ellássuk az összes, nálunk menedéket kereső embert” – válaszolta Szefernaker arra a kérdésre, hogy Lengyelország hány ukrajnai menekültet fogadhat be. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink