Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Márciustól vizsgálódnak a nemzetközi megfigyelők

Létrehozva:

Szavazatszámlálás a 2018-as választáson | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Az EBESZ és az ODIHR ellenőrei két turnusban ellenőrzik az áprilisi országgyűlési választást és országos népszavazást.

A hosszú távú megfigyelők március elején érkezenek az országba, tizennyolcan lesznek. Őket egészítik ki a választás napja előtt érkező rövidtávú megfigyelők, kétszázan.

Ellenőrzésük során többek között az adminisztratív előkészítést, a szavazók és jelöltek regisztrációját, a kampányfinanszírozást, a médiát, a jogszabályi keretet (így például a választási törvény megváltoztatását), vagy a jogorvoslat kérést követik figyelemmel. A munka során több megbeszélést fognak folytatni, alapvetően bármilyen olyan hatósággal, amely részt vesz a választás lebonyolításában: pártokkal, civil szervezetekkel és a média képviselőivel, országos és regionális szinten is. A választások előtt két héttel közbenső jelentést adnak ki, amelyben megfogalmazzák az addigi megfigyeléseiket. A misszióban 18 nemzetközi szakértő vesz részt 13 tagországból. A megfigyelőket a Külgazdasági és Külügyminisztérium hívta meg, ami minden EBESZ-tagországnak kötelessége.

A voksolásra a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata is készül. Nemzetközi választási szakértőből és hosszú távú megfigyelőből álló delegációt küldenek Magyarországra. A választásba nem avatkoznak be, annak tisztaságát igyekeznek csak segíteni. A választás napjára plusz delegáció is érkezik az országba.

Az ellenzés szerint a kormánytól független szavazat-számlálókon is sok múlhat. Ennek kapcsán a szocialista Molnár Zsolt azt mondta: „gyakorlatilag teljes a feltöltöttség”, vagyis minden körzetben lesz ellenzéki delegált. A szavazatszámlálásra jelentkezők képzése már javában zajlik. 20 százalékuk már befejezte a képzét, további 25 százalékuk pedig ezekben a napokban sajátítja el azt, hogy mire is érdemes figyelni a voksolás napján. A 24 ezer jelentkező egy része az utazást is vállalja.

24.hu / ATV / PH

Legnépszerűbb cikkeink