Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Trollkodja a minisztérium a tanársztrájkot

Létrehozva:

Fotó: a PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hivatalos Facebook-oldala

Alig egy nappal azután, hogy a sztrájktárgyalásokat vezető Kisfaludy helyettes államtitkár elhatárolódott saját minisztériuma gyurcsányozó honlapjától, már megint gyurcsányozott a honlap. 

A rejtélyes gyurcsányozó ráadásul a független magyar bíróság helyett is eldönti, törvényes-e a sztrájkunk – áll a közös sztrájkbizottság közleményében. Ehhez semmi joga – ezért a sztrájkbizottság perelni fogja a minisztériumot. Véleményük szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2022. január 25-én kiadott közleménye „olyan súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolókat félrevezessék, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítsék, az intézményvezetőket és más, a sztrájk szervezésében együttműködő feleket elbizonytalanítsák, ezáltal kockáztassák a sztrájk lebonyolítását”. 

A tárca közleménye úgy fogalmaz: „A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába.” Ez a pedagógusok szerint tarthatatlan és súlyosan törvénysértő, ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul. Mint írják, a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar Bíróság helyett abban a kérdésben, hogy a sztrájk törvényes-e! Ebben  kizárólag a Bíróság jogosult döntést hozni. A pedagógusszakszervezet ezért felszólítja a minisztériumot, hogy tartsa be Magyarország hatályos törvényeit, és tartózkodjon a munkavállalók alkotmányos jogainak megsértésétől! A január 31-ei sztrájk tovább szerveződik, várjuk a Bíróság végzését. 

– írták. A sztrájkbizottság tagjai sajnálatosnak tartják, hogy a kormány „politikai tőkét kíván kovácsolni az oktatásban dolgozó tízezrek egyre átütőbb nyomorából”.

Az oktatásban dolgozók január 31-i kétórás figyelmeztető, majd március 16-i határozatlan idejű sztrájkja az egész társadalom, az oktatásban dolgozók, a gyermekek, diákok, a szülők érdekében rengeteg személyes áldozattal szerveződik, s e pillanatokban is munkájukért felelősséget érző munkavállalók tízezrei csatlakoznak hozzá – teszik hozzá.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink