Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Befejezte munkáját a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság

Létrehozva:

Szivárványos és székely zászló a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal (Városháza) bejárata felett 2021. június 30-án. | Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu

Baloldali szavazatokkal elfogadták a jelentést, ami megállapítja, hogy nem akarták eladni a Városházát.

A Városháza-ügyet vizsgáló bizottság hétfői ülésén Soproni Tamás bizottsági alelnök, momentumos politikus által készített jelentéstervezetet fogadta el a grémium baloldali többsége. Leszavazták továbbá a Kovács Péter Fidesz-KDNP-s bizottsági elnök által készített 35 oldalas tervezetet. A beidézett személyek meghallgatása, továbbá mintegy 5,5 GB terjedelmű dokumentum átvizsgálása alapján a bizottság által az elfogadott változat azt rögzíti, hogy az ügyben nem született olyan döntés, amely szerint a városvezetés eladja a Városháza épületét. A jobboldali Kovács Péter által készített összegzés szerint a Fővárosi Közgyűlés „baloldali többsége és Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza eladása kapcsán kirobbant botrány első pillanatától kezdve megpróbálta tagadni és eljelentékteleníteni a nyilvánosságra került tényeket”. Emellett szerinte arra lehet következtetni, hogy Budapest vezetése el akarta adni az épületet, illetve működik jutalékos rendszer „a fővárosi ingatlaneladások körül”.

Másképp vélekedik a vizsgálóbizottság Momentumos alelnöke, Soproni Tamás. Ezt posztolta: “Büszke vagyok rá, hogy a főváros vezetése a teljes átláthatóságra való törekvéséről tett tanúbizonyságot, amikor támogatta az ügyben a vizsgálóbizottság felállítását.” A munka során több mint 10 embert hallgattak meg sok-sok órán keresztül, amely meghallgatások és a rendelkezésre álló csaknem 5,5 GB terjedelmű dokumentumtömeg alapján az előzőekben összefoglalt megállapításokra jutott.

“Az Index 2021. november 4-én írta meg, hogy eladná a városháza hatalmas értékű, műemléki védelem alatt álló épületegyüttesét a főváros vezetése. Karácsony Gergely főpolgármester állítólag számos ötlettel előállt már a városháza hasznosítására, az önkormányzat legértékesebb ingatlanjának dobra verése azonban eddig elképzelhetetlennek tűnt.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink