Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szerbátültetés után…

Létrehozva:

Daniil Medvedev és Alexander Zverev | Fotó: Marco Bertorello / AFP

Djokovics hiányában is maradt topfavorit a férfiak mezőnyében, a nőknél pedig szinte eldönthetetlen, hogy a legnagyobb esélyes. 

A Happy Slam néven elhíresült tenisztorna a startot megelőző botránysorozat miatt idén nem lesz túl boldog. Másfél hétig húzódott Novak Djokovics Covid-ügye: az oltatlan szerb vízumát előbb bevonták, majd újból kiadták, majd ismét, immár véglegesen érvénytelenítették, így a világelső távozni kényszerült az országból. Djokovics korábban kilencszer nyerte meg az év első nagy viadalát, toronymagas esélyes lett volna. Közben a párizsi Roland Garros szervezői is bejelentették: oltás nélkül nyista versenyengedély, így ha Djoker ragaszkodik az elveihez, pórul járhat.

Hiányából leginkább a nagy trióra kihívóként felzárkózó Danyiil Medvegyev és Alexander Zverev profitálhat. Előbbi a szeptemberi US Openen keresztülhúzta Djokovics calendar slam-tervét, hiszen az évben három Grand Slamet behúzó klasszist legyőzte a New York-i fináléban. Zverevnek viszont még nem sikerült bezsákolni az elsőt (eddig csak döntőig jutott), de azért 2021-ben az olimpiával és az év végi ATP Finals megnyerésével elégedett lehetett. Ez a két fiú most jóval a riválisok előtt jár, hiába van ott a mezőnyben Andy Murray és Rafael Nadal is, aki az elmúlt három hónapban lábsérüléséből lábadozott, csupán hatodik kiemelt, és akkor sem számolhatunk vele favoritként, ha egy melbourne-i tornagyőzelemmel melegített az Australian Openre. Ha hozzávesszük, hogy csak egyszer, 13 évvel ezelőtt tudta bevenni a Rod Laver Arénát, akkor kijelenthető: esetleges sikere csodaszámba menne. Fontos említést tenni még Sztefanosz Cicipaszról, aki az elmúlt három évben kétszer elődöntőzött, de a fontos pontoknál mutatott dekoncentrációja vele ugyanúgy kibabrálhat, mint Zverevvel. Bár a német fejben sokat fejlődött az elmúlt években, a kritikus második szervája megint kicsavarhatja kezéből a kupát. Minden adott tehát Medvegyev második Grand Slam-trófeájához.

A nőknél lényegében bárki nyerhet a TOP30-ból. A tavalyi US Opent Emma Raducanu a selejtezőből menetelte végig, ezek után ki mer itt jósolni? 2017 óta 19 Grand Slamet rendeztek, ebből a hölgyeknél 11 alkalommal debütáló bajnokot ünnepelhettünk. Ha mégis bökni kellene valakire, íme a világelső, Ashley Barty, aki egyrészt ausztrál, másrészt idén Adelaide-ben megmutatta, hogy a formájával semmi hiba. Bartyhoz hasonlóan a tavalyi év végét kihagyó Oszaka Naomi lehet a nagy ellenfél, ugyanakkor a ranglista 14. helyéről kellemetlen sorsolással nézhet szembe. A mi tippünk mégis Aryna Sabalenkára esik, akinek csak idő kérdése, hogy megtörje a jeget, talán épp most sikerül ez.

 

Boros T. Tamás

Legnépszerűbb cikkeink