Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Djokovics-ügy: Fucsovics és Nadal is megszólalt

Létrehozva:

Djokovics és Fucsovics legutóbbi mérkőzésükön | Fotó: AFP / Christophe Archambault

Majdnem egy hét telt el azóta, hogy Ausztrália felé vette az irányt a szerb világelső, és még mindig nem ért véget a deportálási ügye, noha a bíróság végül neki adott igazat, és azonnali hatállyal visszakaphatta a vízumát. 

Január 6-án éjjel próbált meg a teniszező belépni Ausztráliába, de mint a Guardian kiderítette, elkobozták a vízumát. Azóta húzódik az ügye, amelyben hétfőn az eljáró bíró úgy döntött: a hatóságok fellépése és a vízum elkobzása indokolatlan volt. A bíróság elrendelte, hogy engedjék ki a karanténból. (Az oltásellenes teniszező állítása szerint többször is átesett a koronavíruson és nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy be van-e oltva.) Az ítélet ellenére a bevándorlásügyi miniszter még dönthet úgy, hogy saját hatáskörében tagadja meg a belépést Djokovictól. Ebben az esetben a szerb játékos három éven át nem léphetne be Ausztráliába, így az Australian Openeken sem vehetne részt.

Néhány órával a bírósági döntés után Djokovics edzésbe állt, mivel erre az őrizete alatt nem volt lehetősége, amivel hátrányba került a többi játékossal szemben, illetve a történtek mentálisan is rossz hatással lehetnek a játékára. A szerb teniszcsillag köszönetet mondott a bírónak és elmondta, továbbra is arra összpontosít, hogy ott legyen a jövő héti tenisztornán.

A bevándorlásiak már megerősítették, hogy mérlegelik Djokovics vízumának visszavonását, ami várhatóan még nagyobb botrányhoz vezetne. 

Fucsovics Márton magyar teniszező Ausztráliában azt mondta az MTI-nek: „Megérdemelné, hogy itt legyen és induljon. Viszont nem szabad elmenni amellett, ami most a világban zajlik. Az embereknek az egészségük a legfontosabb, és vannak szabályok, amiket már hónapokkal ezelőtt ismertettek, nevezetesen, hogy mindenkinek be kell oltatnia magát, Djokovic pedig ezt nem tette meg. Ebből a szempontból meg szerintem nem lenne joga itt lenni”. Hozzátette, hogy a tenisztársadalomban negatívan fogadták, hogy Djokovic ott lehet Ausztráliában annak ellenére is, hogy nincs beoltva a koronavírus ellen. Ezt a véleményt osztja a spanyol Rafael Nadal is: „ha akarna, minden probléma nélkül játszhatna itt Ausztráliában. Ő meghozta a döntését, mindenki szabadon dönt magáról, de ennek vannak következményei. Persze nekem sem tetszik az, ami most történik. Egyfelől sajnálom, ugyanakkor hónapok óta tudatában volt annak, hogy mik a feltételek, és így hozta meg a döntését”.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink