Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Djokovicstól megtagadták a belépést Ausztráliába

Létrehozva:

Djokovics 2021 februárjában Melbourne-ben | Fotó: William West / AFP

Nyolc órán át várakoztatták az oltásszkeptikus szerb Novak Djokovicsot a melbourne-i reptéren, végül a hatóságok megtagadták tőle a belépést.

Az ausztrál nyílt bajnokságon címvédő, húszszoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint 23.30 órakor (közép-európai idő szerint 13.30-kor) szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Djokovics édesapja korábban a szerb médiának azt mondta, fia egy fegyveres őr társaságát leszámítva órák óta egyedül várakozik egy reptéri szobában. Ma reggelre vált hivatalossá, hogy az év első Grand Slam tornájának otthont adó Victoria állam hatósága megtagadta a belépést Djokovicstól és nem kapott vízumot sem. Scott Morrison miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, várja a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a világelső igényét a belépésre.

„Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – jelentette ki a kormányfő a nap folyamán. A sportolót ezután a reptérről egy karaténhelyszínnek használt külvárosi szállóba költöztették, az ügyvédei pedig fellebbezést nyújtottak be, hogy az országba belépni nem engedett sportolót ne utasítsák ki az országból 24 órán belül. Az ügyéből nemzetközi diplomáciai ügy lett, ugyanis Aleksandar Vucic szerb elnök bántalmazásnak és zaklatásnak nevezte, amit az ausztrál hatóságok Djokoviccsal műveltek.

Korábban külön engedélyt kapott a szervezőktől a kilencszeres bajnok világelső, hogy az országba lépjen és részt vehessen a melbourne-i viadalon. A külön engedély híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a koronavírus ellen. Az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen. A férfi teniszezők világranglistáját vezető sportoló magánélete védelmére hivatkozva egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy be van-e oltva. A teniszező egyébként nyíltan oltásszkeptikus.

Az ausztrál nyílt bajnokság január 17-én kezdődik.

MTI / 444 / PH

Legnépszerűbb cikkeink