Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghosszabbítják az oltási igazolványok érvényességét

Létrehozva:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Csütörtökön ismét Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, ahol a keleti vakcinával oltottak utazásáról, az ötödik hullámról és egy újfajta koronavírus elleni gyógyszer beszerzéséről is bejelentést tettek.

A kormány változtatott korábbi döntésén, így május elsejéig érvényesek lesznek két oltás után is a védettségi igazolványok – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: az Európai Uniós irányelvek miatt döntöttek így, ugyanis a többi tagállamban a második oltástól számított 270 napig érvényes a Covid-útlevél.

A keleti vakcinával oltottak helyzetével kapcsolatban Gulyás elmondta, egyelőre csak részleges sikerekről beszélhetnek. Míg Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerdán tudatta, hogy már két keleti és egy nyugati vakcinával történt oltás után is utazhatunk az Európai Unióban, a miniszter szerint a tagállami szabályok nincsenek tekintettel erre. Hozzátette: az EU diszkriminálja a keleti vakcinával oltottakat, és még azt sem tudni, hogy nem-e állnak üzleti érdekek emögött.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a járvánnyal kapcsolatban elmondta, a virológusok többsége úgy véli, elértük az ötödik hullám csúcsát. A korábbi, omikronnal kapcsolatos feltételezések igazak lettek: gyorsan terjed, és az oltás sem jelent akkora védelmet, mint a korábbi variánsokkal szemben. Az oltottaknál viszont sokkal enyhébbek a tünetek, ezért mindenkit oltásra biztattak. „Nyugati és keleti vakcina is van, több mint 8 millió”, tette hozzá.

Az is kiderült, hogy Magyarország is részt vesz az Európai Bizottság Pfizerrel kötött újabb keretszerződésében, mely alapján hazánkba is jut majd a Paxlovid készítményből.A magyar kormány 50 ezer darabot rendelt az első, szájon át adható, az Európai Unióban is engedélyezett covid-elleni gyógyszerből. Ezt az ajánlás szerint azok a felnőttek kaphatják majd, akik megbetegedtek ugyan, de nem szorulnak kiegészítő oxigénpótlásra és akik nem tartoznak olyan rizikócsoportba, amely miatt a betegség komoly formája is megjelenhet.

Legnépszerűbb cikkeink